Pohjois-Suomen puukauppa alkanut odottavissa tunnelmissa

18.02.2020 09:00 - Jussi Häkkilä

Kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija Markku Ekdahlia Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:stä haastattelee Jussi Häkkilä.

Uusi puukauppavuosi on Pohjois-Suomessa alkanut odottavissa tunnelmissa. Pohjois-Suomen yksityismetsien ostomäärä 454 000 kuutiometriä jäi reiluun puoleen edellisvuodesta. Vain Lapissa puukauppa kävi viime vuoden tahtiin.

Puukauppamäärät ovatkin ennakoineet vaikeita työmarkkinaneuvotteluja ja metsäteollisuuden lakkoja. Kemiallisen metsäteollisuuden lakko kesti kaksi viikkoa ja mekaanisen metsäteollisuuden lakko jatkuu yhä.  Lakko tiputtaa myös yksityismetsien hakkuutarvetta. Toisaalta hakkuumäärien ollessa edelleen suhteellisen korkealla ja puukauppojen vastaavasti alhaisena, ovat ostajien pystyvarastot huvenneet. Tämä saattaa näkyä kysynnän elpymisenä lakkojen jälkeen. Lakot ovat osaltaan myös tyhjentäneet lopputuotteiden ylitarjontaa markkinoilta.

Raakapuun hinnat ovat tasaantuneet, osin alhaisten ostomäärien takia. Tukkipuun hintakehitystä painaa sahateollisuuden hankala markkinatilanne. 

Talvikorjuukohteille ei ole päästy normaaliin tapaan, sillä etenkään rannikolla normaaleja pakkaskelejä ei ole tullut. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa taas kiusana on ollut normaalia paksumpi lumi. Tämä on johtanut talvikorjuukohteiden ostojen hiipumiseen ja ylitarjontatilanteeseen. Kesäkorjuukohteista koetaan vastaavasti olevan alitarjontaa.

Lue myös: Pohjois-Suomen puukauppa edellisvuosia vaisumpaa

Kilpailut

Uusimmat