Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus aloitti Oulussa

04.02.2020 09:43 - Jussi Häkkilä

Tukikeskuksen vastaava hoitaja Elina Kaiposta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa aloitti eilen toimintansa seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukikeskus. Keskus on tarkoitettu 16-vuotiaille tai sitä vanhemmille uhreille sukupuolesta riippumatta, silloin kun seksuaaliväkivallan kokemuksesta on alle kuukausi.
Toiminnan tavoitteena on, että seksuaaliväkivallan tai hyväksikäytön uhri saa tarvitsemansa avun yhdestä paikasta tai hänet voidaan ohjata asianmukaisiin erityispalveluihin. Oulussa tuen tarve on merkittävä ja hoitajalle tullee vuosittain vähintään 150 hoitokontaktia.

Tukikeskus toimii ympärivuorokautisesti osana naistentautien poliklinikan toimintaa ja se on asiakkaalle maksutonta. Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa. Alle 18-vuotiaista potilaista terveydenhuollon henkilöstö on velvoitettu lain mukaan tekemään lastensuojeluilmoituksen. Tehtävään koulutetut ja toimintaa koordinoivat hoitajat vastaavat päivystysnumeroon (050 5643 769) arkena ja viikonloppuisin.  
Virka-aikaan asiakas voi hakeutua suoraan naistentautien poliklinikalle. Muina aikoina toiminta alkaa Oulun seudun yhteispäivystyksen turvallisen tukikeskustilan kautta. Päivystyksestä otetaan yhteyttä päivystävään hoitajaan.
Keskuksen kumppaneita ovat poliisi ja hätäkeskus, Tyttöjen ja Poikien talo, rikosuhripäivystys, kriisikeskus, Tukinainen ja Tietoiseksi-hanke.

Lue myös: Vanhuksen raiskaus syyteharkintaan Oulussa

Kilpailut

Uusimmat