Kuva: Fotolia

Talouden epävarmuus heijastuu puukauppaan

10.10.2019 09:53 - Jussi Häkkilä

Vielä alkuvuodesta vilkkaasti käynyt puukauppa on syksyllä tasaantunut hieman edellisvuotta hiljaisempaan tahtiin.

Vielä alkuvuodesta vilkkaasti käynyt puukauppa on syksyllä tasaantunut hieman edellisvuotta hiljaisempaan tahtiin. Viime kuun loppuun mennessä puukauppaa käytiin Pohjois-Suomessa 5,2:n miljoonan kuutiometrin edestä. Pohjois-Pohjanmaalla puukauppa on viime vuotta jäljessä noin viisi ja Kainuussa noin 15 prosenttia. Lapissa puukauppa oli kesään saakka viime vuotta edellä, mutta on nyt tasoittunut viime vuoden tahtiin.

Tuoreen ennusteen mukaan sellukaupan pohja nähdään tämän vuoden aikana ja ensi vuoden puolella sellumarkkina alkaa hiljalleen elpyä. Paperin kysyntä jatkaa laskuaan ja kapasiteetin sulkemisia nähdään ensi vuonna myös Suomessa. Ylikapasiteetin väheneminen tukee paperin hintaa, joka laskee vain hieman heikosta taloustilanteesta huolimatta.

Sekä kartongin vientimäärän että -hinnan ennustetaan tänä vuonna laskevan kaksi prosenttia. Erityisesti Keski-Euroopan myrsky- ja hyönteistuhojen seurauksena sahatavarasta on voimakas ylitarjonta, mikä on vetänyt sahatavaran vientihinnat laskuun ja aiheuttaa tuotannonrajoituksia Suomessa.

Lue myös: Puukauppa tasaantunut

Kilpailut

Uusimmat