Kuva: Mikko Rintala

Radio Pookin perustamisesta tänään 30 vuotta

06.10.2019 13:25 - Mika Kuki

Tänään sunnuntaina on kulunut tasan 30 vuotta siitä, kun raahelainen kultakauppias Tapio Järvelä perusti Radio Pookin. Vähän vahingossa. Sen hyvän vahingon jälkeen kanava on palkittu kolmeen otteeseen vuoden radiona. (Kuva Mikko Rintala, Radio Gaalasta 2017)

Kirkkokatu, Raahe 6.10.1989. Radio Pooki perustetaan. Yle tutisee ja lyö kapuloita rattaisiin lähettimien taajuuksien suhteen.

- Pelkäsivät, että kuulijat häipyvät. Ja niinhän ne häipyivätkin. Meillä oli tosi kovat kuuntelijaluvut, kertoo Radio Pookin perustaja Tapio Järvelä.

Järvelä luopui Pookista myyden perustamansa yrityksen nykyiselle Bauer Medialle vuonna 2011. Hän muistaa edelleen kolmen vuosikymmenen takaisia hakemusten mastokoordinaatteja ja mastojen korkeudet. Monen radion mennessä konkurssiin Pookin radiokeltanokalla täytyi olla pankkitakaukset saadakseen mastolupia ja taajuuksia laajentuessaan.

Ennen radion perustamista Järvelällä ei 80-luvun lopussa ollut radiotaustaa, mutta bisneksen hän ymmärsi. Hän näki uhkakuvana viestinnän keskittymisen sekä oululaiskanavan aikeet laajentua Raaheen. Näinpä hän laittoi luvat hakuun itselleen. Ihmetys oli melkoinen, kun lupa heltisi ja piti alkaa suunnitella radiotoiminnan aloittamista.

- Mitäs perhana nyt tehdään, Järvelä ihmetteli tuolloin.

Visiitti Radio Citylle Helsinkiin sekä Studiotecille avasi silmät Pookille sopivasta kevyemmästä tekniikkaratkaisusta. Toimittajia oli alkuvuosina suorastaan jonoksi asti tarjolla. Oman osansa toimittajien runsaaseen määrään teki mm. Radio Kaiun loppuminen. Raahessa aloittaneella kanavalla on nykyisin studio Raahen ohella myös Oulussa. Matkan varrella lähetystä on tehty myös Ylivieskassa sijainneilta radiostudioilta. Raahessa Kirkkokadulla toimitus sijaitsi ensimmäiset kymmenen vuotta, minkä jälkeen tilat vaihtuivat Niittykadulle. Viime vuodet toimitus on sijainnut Kauppakeskus Maston toisessa kerroksessa. Oulussa toimitus oli aiemmin Rotuaarilla sekä hetkellisesti Hallituskadulla ennen siirtymistään nykyiseen paikkaansa Isokadun ja Asemakadun risteykseen.

Kun Suomen ensimmäinen kaupallinen asema Radio Lakeus Nivalassa lopetettiin, otti Jussi Häkkilä -89 keväällä toimiluvan saaneeseen raahelaiseen Tapio Järvelään yhteyttä, teki työpaikkahakemuksen c-kasetille ja sen perusteella pääsi haastatteluun ja edelleen saman tien töihin perusteilla olevaan radioon. Häkkilä onkin talon ”vanhin”, takana on jo yli 30 vuotta. Pookin aloittaessa toimittajina työskentelivät Jussi Häkkilä, Jyri-Jussi Rekinen, Juha Kalajoki ja Seppo Korhonen.

- Hupaisa sattumus oli, kun tullessani haastatteluun, silloisesta autostani katkesi pakoputki jo Ylivieskassa. Meteli oli karmea, päät kääntyilivät ajaessani Raahen keskustaan Kirkkokadulla sijaitsevan kultasepänliikkeen parkkipaikalle. Tapio oli kuunteluttanut c-kasettini liikkeensä työntekijöillä, ja he olivat mieltäneet minut lyhyenlännäksi tukevahkoksi keski-ikäiseksi mieheksi. Ilmeet olivat hämmästyneitä, kun sisään saapasteli kaksimetrinen pitkätukkahujoppi rotantappokengät jalassa. Tapaamisen jälkeen suullisesti sovittiin, että työt alkavat loppukesästä. Kuten alkoivatkin. Elokuussa 1989 muutin Nivalasta Pattijoelle, Häkkilä kertoo.

Pookin laajeneminen Raahesta alkoi Fonin liittämisellä siihen 90-luvun alussa. Paavo Törmille töihin Pookiin päätyminen oli silkka vahinko. Lähes 30 vuotta myöhemmin hän on edelleenkin matkalla kotiin pääsiäisen viettoon äidin ja isän luo. Ei ehkä täysin sattumaa silti, sillä ennen Pookia Törmi teki ohjelmaa Radio Fonissa Ylivieskassa.

- Radion tekeminen oli paljon fyysisempää silloin 30 vuotta sitten.  Siihen siis sisältyi enemmän käsityötä, Törmi näkee.

Pitkään radiouraan mahtuu monenlaista erikoista tempausta, joilla on ollut paitsi viihdearvoa kuuntelijoille, myös iso merkitys radion taloudelle. Monissa tempauksissa Törmin aisaparina oli edesmennyt Paavo Hartikka, siis Hartikan Pate. Ajomatka Haapajärveltä Tornioon ajettavalla ruohonleikkurilla sekä viiden vuorokauden mittainen yhtäjaksoinen puhelintoivekonsertti, joka löytyy myös Guinnessin ennätystenkirjasta.

Pookin alkuhämäristä nykyisyyteen asti on mukana ollut myös juontajien tavalla yhtä tuttu ääni, kanavan saundista vastaava äänituottaja Mitsu Pesonen.

- Sovittiin Järvelän Tapsan kanssa heinäkuussa 1990, että katsellaan kesä ja tuo kesä on jatkunut. Sieltä 90 luvun alusta mieleen on jäänyt se valtava palo ja halu, kun sai tehdä radiota. Iltaisin ei olisi malttanut lähteä kotiin, ei sitten millään, Pesonen muistelee.

Käytetyissä työkaluissa tämän päivän täysin digitaalisiin laitteisiin nähden on melkoinen ero.

- Äänitykset tehtiin kelanauhoille, leikattiin ja teipattiin nauhaa ja mainokset ajettiin ulos NAB-kaseteilta. Siihen nähden tekniikka on muuttunut täysin. Nauhat, nappulat ja nauhurit ovat vaihtuneet bitteihin, plugareihin, tietokoneisiin ja näyttöihin, äänituottaja Pesonen kertoo.

Työpäivät saattoivat siis venyä yöhön saakka. Toimittajat keksivät ohjelmille hassuja nimiä, sisältö saattoi olla aika hurjaa nykymittapuulla, eikä juuri arkailtu ketään tai mitään. Tuon ajan kivijalasta on vielä jälkiä tänäkin päivänä, esimerkiksi Puotipuksut-ohjelman nimi keksittiin saunan lauteilla Varjakassa tsekkiläisen Pilsner Urquellin voimalla. Avustajiksi haalittiin ja koulutettiin lähes parikymmenpäinen joukko ihmisiä.

- Teknologia oli tietysti sen aikaista, c-kasetit, kelanauhat, NAB-nauhat ja vinyylilevyt tarvitsivat omat soittimensa, joten studioissa oli tekniikkaa. Paikallisuutisia tehtiin itse ja Suomen Tietotoimisto tuotti kotimaan ja ulkomaan uutismateriaalin, Häkkilä kertaa työympäristöä.

Radio on ollut suorassa lähetyksessä monessa mukana. Pian Pookin aloittamisen jälkeen Raahen keskustassa paloi Elannon Tenna-tavaratalo maan tasalle nykyisen Kauppaporvarin rakennuksen tontilla. Palokunnalla oli täysi työ estää palon leviäminen muualle kaupunkiin. Pookin toimitus sijaitsi nykyisen kirjakaupan yläpuolella viistosti palavaa rakennusta vastapäätä, ja liekit loimottivat päästudion ikkunaan. Aika pian selvisi, että palo oli tahallaan sytytetty. Pookin lähetystä jatkettiin läpi yön ja poliisin ja yleisön yhteistyöllä saatiin vihjeitä illalla kaupungilla liikkuneista pojista, jotka olivat sytytelleet palonalkuja roskiksiin. Yksi roskiksista oli Tennan rakennuksen seinustalla ja liekit pääsivät tavaratalon räystään alta kattorakenteisiin. Seuraavana aamuna syylliset, kaksi pikkupoikaa, olivat jo tiedossa ja kiinni.

- Tämä ja monia muita valtakunnallisestikin huomattavia tapahtumia muistuu alkutaipaleelta mieleen, kuten Suomen rikoshistorian suurin rahanväärennysjuttu, johon liittyi muutakin rikollista, sekä Raahen kaupungin sosiaalilautakunnan päätös kieltää Aku Ankka-lehti päiväkotilapsilta, Häkkilä sanoo.

Vuosikymmenten saatossa Radio Pookissa on työskennellyt toimituksessa, myynnissä ja mainontaa hallinnoivassa trafiikissa useita kymmeniä henkilöitä. 30 vuoden takaisten tekijöiden lisäksi pitkään Pookissa ovat työskennelleet nykyisestä henkilökunnasta mm. juontajat Ari Kettukangas ja Marja Ollakka sekä trafiikissa Anne Karjala. Myöhemmin joukkoon on ovat liittyneet juontajat Joonas Hepola, Kati Jurkko, Minna Kuosmanen ja Petri Alminoja.

Radio Pooki juhlii kuuntelijoiden kanssa ensi lauantaina 12. lokakuuta Oulussa Club Teatrialla. Esiintymässä nähdään Leif Lindeman, Juhamatti, Heidi Pakarinen ja Jarkko Honkanen. Lue lisää tapahtumasta TÄÄLTÄ.

Kilpailut

Uusimmat