Kuva: Fotolia

ELY-keskus: Mondo Mineralsin Sotkamon Uutelan kaivoksen laajentamisen YVA täyttää sisältövaatimukset ja on kokonaisuutena riittävä

06.09.2019 08:55 - Jussi Häkkilä

Kainuun ELY-keskus on antanut perustellun päätelmän Mondo Mineralsin Sotkamon Uutelan kaivoksen laajentamisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Kainuun ELY-keskus on antanut perustellun päätelmän Mondo Mineralsin Sotkamon Uutelan kaivoksen laajentamisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Päätelmässä todetaan, että ympäristövaikutusten arviointi täyttää lain ja asetuksen sisältövaatimukset ja on laadultaan kokonaisuutena riittävä. Hankkeen ja sen vaihtoehtojen merkittävimpiä ympäristövaikutuksia ovat vaikutukset pohjaveteen ja vesistöihin sekä melu-, tärinä-, liikenne- ja maisemavaikutukset. Keskuksen mukaan vaikutuksien aiheuttamat muutokset voidaan arvioida kohtalaisiksi.
Louhinnan arvioidaan kasvavan 1,3-1,8 miljoonaa tonnia vuodessa, kun uusi Viinakorven esiintymä hyödynnetään. Kaivoksen nykyiset vesienkäsittelyaltaat siirretään avolouhoksen laajentumisen tieltä, ja uudet vesienkäsittelyrakenteet mitoitetaan vastaamaan kasvaneen toiminnan kokoluokkaa. Mahdollisten laajennusten myötä myös sivukiven määrä kasvaa, ja sille on tarpeen perustaa uusi läjitysalue. Tämän lisäksi nykyistä sivukivialuetta laajennetaan. Mikäli Uutelan avolouhoksen kaakkoispuolella sijaitsevaa Viinakorven esiintymää hyödynnetään avolouhoksena, kaivospiiri olisi laajimmillaan noin 150 hehtaaria, kun se nyt on noin 50 hehtaaria.

Lue myös: Kymmenen miljoonaa euroa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosessien parantamiseen ja litiumioniakkujen kierrätyksen lisäämiseen

Kilpailut

Uusimmat