Kuva: Fotolia

STUK: Terrafamen Sotkamon uraanin talteenottolaitos täyttää turvallisuusvaatimukset

11.06.2019 12:30 - Jussi Häkkilä

Säteilyturvakeskuksen työ- ja elinkeinoministeriölle tänään toimittaman lausunnon mukaan Terrafame Oy:n Sotkamon uraanin talteenottolaitoksen luvan myöntämiselle ei ole säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta estettä.

Säteilyturvakeskuksen työ- ja elinkeinoministeriölle tänään toimittaman lausunnon mukaan Terrafame Oy:n Sotkamon uraanin talteenottolaitoksen luvan myöntämiselle ei ole säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta estettä. Keskuksen mukaan Terrafamen hakemus on vaatimusten mukainen, ja että uraanin tuotannon ympäristölle ja ympäristön asukkaille aiheuttamat ydin- ja säteilyturvallisuusriskit ovat vähäisiä. Vähäiset riskit tarkoittavat käytännössä sitä, että uraanin talteenottolaitoksen työntekijöiden säteilyaltistus jää vähäiseksi eikä väestölle aiheudu lisäaltistusta uraanituotannon aloittamisesta.
Terrafame on hakenut lupaa käynnistää muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenotto ja jalostus uraanioksidiksi, josta valmistetaan ydinvoimalaitosten polttoainetta.
Terrafamen arvion mukaan uraania saataisiin uraaninerotuslaitoksessa talteen noin 135 tonnia. Luvan laitoksen käynnistämiselle myöntää valtioneuvosto.

Lue myös: Sweco valittu Terrafamen Sotkamon akkukemikaalitehtaan suunnittelijaksi

Kilpailut

Uusimmat