Kuva: Ar Komulainen

Euroopan vanhin rengastettu maakotka löytyi kuolleena Pyhännältä

28.05.2019 09:37 - Jussi Häkkilä

Euroopan vanhin rengastettu maakotka löytyi maaliskuun lopussa kuolleena Pyhännältä.

Euroopan vanhin rengastettu maakotka löytyi maaliskuun lopussa kuolleena Pyhännältä. Naaraskotkan löysi iisalmelainen luontoharrastaja ja metsästäjä, metsäinsinööri Antti Juutinen, joka toimitti sen Ruokavirastoon kuolinsyyntutkimukseen. Samalla hän teki rengasilmoituksen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen rengastustoimistoon. Pian selvisi, että kyseessä oli Suomen ja samalla Euroopan vanhin rengastettu maakotka. Se oli 34:n vuoden, kahdeksan kuukauden ja 28:n päivän ikäinen. Se rengastettiin keväällä 1984 Kainuussa pesän ainoana poikasena. Kotkassa oli ampumahaava. Linnun lihaskunto ja höyhenpeite olivat normaalit, mutta ravitsemustila heikko. Kotkan elimistössä ei todettu sairauksia tai myrkkyjä. 

Pääosa maakotkista pesii poronhoitoalueella. Maakotka on yhä hyvin harvinainen pesimälintu Suomen pohjoisosien metsäalueilla. Pesimäkannan koko on noin 300-400 paria.

Lue myös: Metsähallitus maksaa löytöpalkkion aiemmin rekisteröimättömästä maakotkan tai pohjoissuomalaisen merikotkan pesästä

Kilpailut

Uusimmat