Kuva: Fotolia

Porovahti-palvelu päivystää porovahinkoja kesällä Kuusamon alueella

21.05.2019 08:46 - Jussi Häkkilä

Kuusamon alueen Porovahti-puhelin otetaan käyttöön huomisaamuna kello 8. Samaan aikaan avataan myös internetissä Porovahti-ilmoituslomake.

Kuusamon alueen Porovahti-puhelin otetaan käyttöön huomisaamuna kello 8. Samaan aikaan avataan myös internetissä Porovahti-ilmoituslomake. Porovahti-palvelua ylläpitää Luonnonvarakeskuksen koordinoima Paloma-hanke. Puhelin vastaa pääsääntöisesti virka-aikaan numerosta 050 4772 496. Vilkkaan mökkikauden aikana ja juhannuksen tienoilla puhelin on auki laajennetusti. Internetissä poroilmoituksia otetaan koko kesän ajan vastaan ympäri vuorokauden. Nämä ilmoitukset välitetään kuitenkin eteenpäin arkipäivisin kerran päivässä.
Kun porot aiheuttavat häiriötä tai vahinkoa pellolla, puutarhassa, pihalla tai muulla alueella, jossa niillä ei ole lupa laiduntaa, asiasta on ilmoitettava kyseisen alueen paliskuntaan. Palveluun voi ilmoittaa myös kuolleesta porosta tai poroon kohdistuvasta vaarasta.

Paloma-hankkeessa selvitetään Kuusamon alueella poronhoidon, maatalouden, asutuksen ja lomarakentamisen välisten ristiriitojen syitä ja vaikutuksia. Lisäksi tuotetaan kokeiluja ongelmatilanteiden hallintaan ja ennaltaehkäisyyn. Hanke käynnistyi viime vuoden lopulla ja se jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun. Hankkeen toteuttavat Luonnonvarakeskus, Lapin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus.

Lue myös: Porokellon varoittajiksi kaivataan poronhoitoalueella liikkuvia

Kilpailut

Uusimmat