Kuva: Jussi Häkkilä

Kemi-torniolaiset maan toiseksi ahkerimpia paristojen ja akkujen kierrätyksessä

18.03.2019 09:37 - Ari Kettukangas

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi. Kierrätysmestaruudessa toiseksi ylsivät kemi-torniolaiset, jotka kierrättivät paristoja ja akkuja hieman yli puoli kiloa per asukas. Kemi-Tornion seudulla on otettu parhaiten haltuun kauppojen keräyspisteet.

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi. Jokainen suomalainen kiikutti keräyspisteille keskimäärin 270 grammaa käytettyjä virtalähteitä. Määrä vastaa noin 11:tä AA-paristoa. Reippaimmat kierrättäjät löytyivät viime vuonna Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta. Kierrätysmestaruudessa toiseksi ylsivät kemi-torniolaiset, jotka kierrättivät paristoja ja akkuja hieman yli puoli kiloa per asukas. Kemi-Tornion seudulla on otettu parhaiten haltuun kauppojen keräyspisteet. Paristoista ja akuista huimat 89 prosenttia kerättiin kaupoissa, kun valtakunnallisesti osuus on noin 60 prosenttia. Moni ahkera kierrättäjä unohtaa, että paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata. Käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin. Teippi estää paristojen oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja. Paristot ja akut voi laittaa myös muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen.

Lue myös: Poliisin ja Rajavartiolaitoksen ulkomaisen raskaan liikenteen valvonnassa ilmeni vain pieniä rikkeitä ja puutteita

Kilpailut

Uusimmat