Kuva: Rikosseuraamuslaitos

PSAVI ja Valvira: Vankiterveydenhuollossa hoidon järjestämisessä onnistuttu hyvin

19.02.2019 11:42 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Valviran toteuttaman valtakunnallisen vankiterveydenhuollon toiminnan valvonnan mukaan vankiterveydenhuollossa hoidon järjestämisessä on onnistuttu hyvin.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Valviran toteuttaman valtakunnallisen vankiterveydenhuollon toiminnan valvonnan mukaan vankiterveydenhuollossa hoidon järjestämisessä on onnistuttu hyvin. Hoitoon pääsy toteutuu pääsääntöisesti potilaiden
terveydentilan edellyttämässä ajassa. Potilasturvallisuus, laadunhallinta ja organisaation omavalvonta ovat kehittyneet voimakkaasti lyhyessä ajassa. Haasteita vankiterveydenhuollossa on esimerkiksi lääkäreiden rekrytoinnissa erityisesti potilasmäärältään pienillä ja toisistaan etäällä sijaitsevilla poliklinikoilla. Hoitoon liittyvänä erityisenä haasteena on vankien piilossa olevien mielenterveysongelmien tunnistaminen ja mielenterveyden hoidon tarpeeseen vastaaminen. Myös käytössä vielä toistaiseksi oleva
potilastietojärjestelmä on monelta osin vanhentunut. Toimitilojen soveltuvuus terveydenhuollon toimintaan vaihtelee. Esimerkiksi Vankisairaalan puutteelliset tilat aiheuttavat sen, että naisvankien somaattista osastohoitoa ei pystytä tarjoamaan yhdenvertaisesti miesvankien kanssa. Kehitettävää on myös mm. valvontahenkilöstön lääkehoidon osaamisessa ja toteuttamisessa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toteutti valvontatyöhön perustuvaa ohjaus- ja arviointikäyntiä yhteensä 30:een vankiterveydenhuollon toimipaikkaan vuosien 2016-2018 aikana.

Lue myös: Vaalan uusi vankila sijoitetaan kuntakeskukseen

Kilpailut

Uusimmat