Kuva: Fotolia

Kansallinen ja alueelliset riskiarviot laadittu

31.01.2019 12:54 - Jussi Häkkilä

Sisäministeriö on julkaissut tänään Suomen kansallisen riskiarvion.

Sisäministeriö on julkaissut tänään Suomen kansallisen riskiarvion. Riskiarviossa on tunnistettu ja arvioitu Suomeen kohdistuvia äkillisiä tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja voivat vaatia viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai jopa avun pyytämistä muilta mailta.
Kansallisiksi riskeiksi on nimetty mm. julkisen talouden ja rahoitusjärjestelmän häiriöt, voimahuollon häiriöt, viestintäverkkojen ja tietoliikenteen häiriöt, elintarvikehuollon ja logistiikan häiriöt, pandemiat sekä terrorismi ja muu yhteiskuntajärjestystä vaarantava toiminta. Listalla on myös vakava poliittinen, taloudellinen ja sotilaallisen painostus sekä informaatiovaikuttaminen, jonka taustalla voisi olla esimerkiksi kansakuntien väliset ristiriidat.

Samaan aikaan kansallisen riskiarvion laatimisen kanssa on valmisteltu alueelliset riskiarviot.
Pohjois-Pohjanmaan alueellisessa riskiarviossa nousivat esille mm. laajat ja pitkäkestoiset sähkönjakelun, vesihuollon tai polttoainehuollon häiriöt. Alueellisesti merkittäviksi katsottiin myös laajamittainen maahantulo, suurtulvat sekä tietyt suuronnettomuudet, joilla voi olla potilaiden määrän, vaikean saneerattavuuden tai infrastruktuuriin kohdistuvien vaikutusten vuoksi merkittäviä alueellisia vaikutuksia.

Kansallisen riskiarvion laatiminen perustuu EU:n pelastuspalvelumekanismin vaatimuksiin. Riskiarvio päivitetään joka kolmas vuosi.

Lue myös: Lappiin kuusi merkittävää tulvariskialuetta ja neljä tulvaryhmää, Pohjois-Pohjanmaalle kolme

Kilpailut

Uusimmat