Kuva: Kennelliitto Jukka Pätynen

Viisi vuoden virkakoiraa valittu

21.11.2018 00:00 - Jussi Häkkilä

Tänä vuonna Vuoden virkakoira -arvonimen vastaanottavat rajakoira Loki Vaalimaalta, sotakoira Ego Kainuun Prikaatista, vankilakoira Iiro Oulun vankilasta, poliisikoira Jekku Hämeen poliisilaitokselta ja tullikoira Manu Helsinki-Vantaan lentokentän Lentotullista.

Tänä vuonna Vuoden virkakoira -arvonimen vastaanottavat rajakoira Loki Vaalimaalta, sotakoira Ego Kainuun Prikaatista, vankilakoira Iiro Oulun vankilasta, poliisikoira Jekku Hämeen poliisilaitokselta ja tullikoira Manu Helsinki-Vantaan lentokentän Lentotullista. Palkittavat koirat ovat valinneet Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Tulli. Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 15. ensi kuuta Messukeskuksessa Helsingissä.
Kaikki palkitut koirat ovat osoittaneet erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna.
Vuoden sotakoira saksanpaimenkoira Ego työskentelee Kainuun prikaatissa, jossa se on ollut yli kuusi vuotta mukana varusmiesten koulutuksessa. Tehtävänsä se on aina hoitanut moitteettomasti ja loppumattomalla energialla. Egon ohjaaja Oskar Raution mukaan . parhaiten hänelle on jäänyt mieleen sotilaspoliisien kanssa yhdessä tehty harjoitus, jossa erikoisjoukot olivat laskeutuneet alueelle ja he lähtivät Egon kanssa niitä jäljestämään. Viiden kilometrin jäljestyksen jälkeen joukot löytyivät täydestä pimeydestä Egon hyvän vainun ansiosta.
Vuoden vankilakoira bordercollie Iiro työskentelee ohjaajansa vartija Marko Heiskan kanssa Oulun vankilassa. Iiro on koulutettu huumausaineiden ja ampuma-aseiden etsintään. Sen päivittäisiin tehtäviin kuuluvat vankilaan sisään tulevien ajoneuvojen ja ihmisten sekä vankilan sisätilojen tarkastaminen. Tarvittaessa Iiro antaa virka-apua myös muille viranomaisille. Iiro on tasainen suorittaja jokaisella osa-alueella ja tehnyt uransa aikana satoja löytöjä. Voittoja kilpailuista kahmineen Iiron tähtihetkiin kuuluu Norjasta vuonna 2015 napattu vankilakoirien Pohjoismaiden mestaruus.

Lue myös: Sankarikoira-arvonimi 18:lle koiralle

Kilpailut

Uusimmat