Kuva: Oulun yliopisto Juha Sarkkinen

Oululaistutkijat löysivät variksenmarjasta tulehduksia aiheuttavia bakteereja tuhoavan peptidin

01.11.2018 08:21 - Jussi Häkkilä

Oululaiset tutkijat ovat löytäneet variksenmarjassa elävästä mikrobista antibakteerisen proteiinin pätkän eli peptidin, joka pystyy tuhoamaan tulehduksia aiheuttavia bakteereja.

Oululaiset tutkijat ovat löytäneet variksenmarjassa elävästä mikrobista antibakteerisen proteiinin pätkän eli peptidin, joka pystyy tuhoamaan tulehduksia aiheuttavia bakteereja. Tutkijat havaitsivat, että 11-16 aminohappoa pitkä proteiinin pätkä eli peptidi tappaa mikrobeja. Peptidistä kehitetään nyt suojaavaa päällystettä sairaaloissa käytettäville lääketieteellisille välineille. Löydöksen hyödyntämiseksi tutkijat ovat perustaneet Chain Antimicrobials Oy:n, joka kehittää antimikrobisilla peptideillä päällystettyjä katetreja. Pitkäaikaisessa käytössä katetrin päälle muodostuu biofilmiä, eli materiaaliin tiukasti kiinnittyvää mikrobikasvustoa. Biofilmeissä kasvavat bakteerit ovat 10-1000 kertaa vastustuskykyisempiä antibiooteille kuin vapaana kasvavat bakteerit, siksi biofilmien tuhoaminen on vaikeaa. Samaa tekniikkaa voidaan käyttää myöhemmin muissakin lääketieteellisissä välineissä, joissa biofilmin muodostuminen on ongelma, kuten intubaatioputkissa ja erilaisissa implanteissa. Tuotetestaus kestää arviolta neljä vuotta.
Tutkimusryhmän alkuperäisenä tarkoituksena oli löytää lääkinnällisesti hyödyllisiä yhdisteitä paikallisista kasvilajeista. Ryhmä tutki variksenmarjan lisäksi kanervaa ja suopursua.

Lue myös: Tutkijoiden yö Oulussa -teemana jäljet

Kilpailut

Uusimmat