Kuva: Mika Kuki

Kaupallinen radio täyttää tänään 33 vuotta – Lakeuden lähetin puhkuu yhä

27.04.2018 09:52 - Mika Kuki

Nykyisin Suomen ensimmäisen kaupallisen radion Radio Lakeuden lähettimestä kuuluu Radio Pookin Nivalan taajuuden lähetys. Kuvassa komeilee Radio Lakeuden aito ja alkuperäinen äänipöytä, joka sijaitsee nykyisin Pookin toimituksessa.

Radio Lakeus oli ensimmäinen virallinen yksityinen paikallisradioasema. Radio Lakeus toimi Nivalassa ja aloitti lähetyksensä 27. huhtikuuta 1985 klo 12. Tuolloin studiossa oli toimittaja Airi Hakala, joka aloitti lähetyksen sanoen: "Hyvät kuuntelijat, nyt on koittanut historiallinen hetki, jolloin Suomen ensimmäinen kaupallinen paikallisradio aloittaa lähetyksensä".

Muutamaa päivää myöhemmin, vappuna 1985 aloitti Helsingissä Radio City. Koska Radio City oli hetken poissa FM-taajuuksista, on tällä hetkellä vanhin yhtäjaksoisesti samalla nimellä toiminut radio Auran Aallot, joka on kuulunut Turun seudulla vuodesta 1985 lähtien. 33 vuotta täyttää tänä vuonna Auran aaltojen lisäksi mm. Radio Pori.

Vuonna 1985 aloitti 18 paikallista radiota lähetyksensä. Nykypäivänä Suomessa on 13 valtakunnalliseksi luokiteltua ja yli 90 paikallista kaupallista ohjelmistolupaa. Radio Pooki aloitti toimintansa lokakuussa vuonna 1989. Samalla myös alusta asti Radio Lakeuden toimittajiin lukeutunut Jussi Häkkilä aloitti työnsä Pookissa. Häkkilä on pisimpään yhtäjaksoisesti kaupallisessa radiossa työskennellyt toimittaja. Hänet palkittiin Radio Median elämäntyöpalkinnolla kaupallisen radion täyttäessä 30 vuotta vuonna 2015.

Keväästä 1985 oli suomalaisen radiotoiminnan hullu vuosi, joka avasi kokonaan uuden aikakauden. Kaupallisen radiokanavien tulo Suomeen nosti merkittävästi radion kuuntelijalukuja ja pakotti myös Yleisradion arvioimaan omaa toimintaansa.

Vuosikymmenien saatossa uusia radiokanavia on syntynyt ja osa kanavista on kuollut pois, mutta kaupallinen radio on löytänyt paikkansa suomalaisessa mediakentässä. Vuosi 2017 oli kaupallisen radion historian paras mainosmyynnillä mitattuna. 

Kilpailut

Uusimmat