Robottirollaattoria kehittänyt hanke sai tunnustusta -Oulu mukana kehittämässä

09.04.2018 14:38 - Jussi Häkkilä

Mm. Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden kehittämä ja testaama LEA-robottirollaattori on valittu EU:n komission listauksessa niiden hankkeiden joukkoon, joilla on vaikutettu eniten ikäihmisten aktiiviseen ja hyvään ikääntymiseen Euroopassa. Teknologia-asiantuntija Jaana Kokkoa Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista haastattelee Jussi Häkkilä.

Mm. Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden kehittämä ja testaama LEA-robottirollaattori on valittu EU:n komission listauksessa niiden hankkeiden joukkoon, joilla on vaikutettu eniten ikäihmisten aktiiviseen ja hyvään ikääntymiseen Euroopassa.
Listauksessa huomioitiin, millä tavalla hankkeet ovat vaikuttaneet mm. ikäihmisten elämänlaadun parantamiseen sekä terveyden ja pitkäaikaishoidon tehokkuuden kehittämiseen. Kansainvälisen SILVER-hankkeen tavoitteena oli löytää uusia teknologioita, joiden avulla voidaan tukea ikäihmisten arkea ja omassa kodissa asumista. Tähän tarkoitukseen kehitetty LEA-robottirollaattori ohjaa käyttäjäänsä mm. liikkumisessa, opastaa jumppaharjoitteissa ja muistuttaa menoista. Sillä voi soittaa myös kuvapuheluita. Oulussa laitetta testattiin päivätoiminnassa ja kahdessa kodissa yhdessä hoitajien kanssa. Kotona asumista tukevan robotiikan lisäksi SILVER-hankkeessa kehitettiin Euroopan ensimmäinen ylikansallinen, kolmivaiheinen, esikaupallinen hankintojen prosessi ja toteutettiin sen mukaista hankintaa.

Uudet teknologiset ratkaisut nähdään erityisen tärkeinä, sillä ikääntyneen väestön osuus kasvaa Euroopassa. Vuoteen 2060 mennessä joka kolmas eurooppalainen on yli 65-vuotias.

Lue myös: Wilma-järjestelmää testataan vanhustenhoidossa Oulussa

Kilpailut

Uusimmat