Kuva: Panthermedia

Oulujoen vesistöalueella paljon lunta

22.03.2018 12:29 - Jussi Häkkilä

Ennusteen mukaan kevään tulovirtaamat nousevat keskimääräistä suuremmiksi ja kesän vedenkorkeuksien virkistyskäytön suositustasot saavutetaan nopeasti.

Oulujoen vesistöalueella lumen vesiarvo on Fortumin mukaan noussut keskimääräistä korkeammaksi, erityisesti joulu- ja tammikuun runsaiden sateiden takia. Helmi- ja maaliskuu olivat keskimääräistä vähäsateisempia ja ajoittain hyvinkin kylmiä. Talvikauden juoksutukset Oulujoen vesistössä ovat olleet keskimääräistä suuremmat. Juoksutusten seurauksena säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet kymmenen edellisen vuoden keskiarvojen alapuolelle, joten säännöstellyissä järvissä on tilaa kevään sulamis- ja sadevesille.
Ajankohdan lumitilanteeseen ja kevätkauden keskimääräiseen sadantaan perustuva tulovirtaamaennuste ennustaa noin 15-20 prosenttia keskimääräistä suurempaa tulvavolyymia. Sulamiskauden ja kevään vesisateet ja ilman lämpötila vaikuttavat suuresti tulovirtaamasumman suuruuteen ja siihen, miten nopeasti säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksien suositustasot saavutetaan. Runsaan lumen perusteella kevään ennätystulvat ovat todennäköisiä ainoastaan silloin, jos lumet sulavat kerralla yhtäaikaisten vesisateiden kanssa.

Lue myös: Oulujoen vaellussiikakanta vahvistuu

Kilpailut

Uusimmat