Eturauhassyövän uusi ja tarkka hoitomuoto käyttöön Oulussa

20.03.2018 10:22 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on otettu käyttöön uusi hoitomuoto hyväennusteisen ja paikallisen eturauhassyövän hoidossa. Erikoislääkäri Kaisa Lehtiötä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on otettu käyttöön uusi hoitomuoto hyväennusteisen ja paikallisen eturauhassyövän hoidossa. Moderni lineaarikiihdytin on mahdollistanut uusien sädehoitotekniikoiden ja suurempien kerta-annosten käytön. Laitteella on mahdollista antaa sädehoitoja millimetrin tarkkuudella suoraan kasvaimeen. Stereotaksiasädehoito mahdollistaa isompien kerta-annosten käytön perinteiseen sädehoitoon verrattuna. Koska sädeannos kohdistuu tarkasti halutulle alueelle, kasvainta ympäröiviä terveitä kudoksia pystytään suojaamaan paremmin, ja hoidon haitat jäävät vähäisemmäksi.

Suuri etu uudessa hoitomuodossa on myös se, että hoitokertojen määrä vähenee. Perinteinen eturauhassyövän sädehoito kestää 7,5 viikkoa ja hoitokertoja on 38. Nyt hoito kestää kaksi viikkoa. Uudella laitteella ja tarkennetulla hoidolla viisi kertaa riittää.

Uusi lineaarikiihdytin hankittiin yliopistolliseen sairaalaan marraskuussa 2016. Vastaavaa laitetta ei ole käytössä muualla pohjoismaissa.

Stereotaksiasädehoidolla voidaan sädettää myös aivojen tiettyjä hyvänlaatuisia kasvaimia ja pieniä etäpesäkkeitä aivoissa sekä yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä. Sillä voidaan hoitaa myös pieniä ja paikallisia keuhkokasvaimia, silloin kun potilasta ei voida leikata.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kutsuu oululaisia naisia rintasyöpäseulontaan

Kilpailut

Uusimmat