Parempi hinta houkuttaa luomuviljelyyn

14.02.2018 16:01 - Mika Kuki

PohjoisenLuomupäivät kokoaa 15.–16. helmikuuta Kalajoelle liki 100 luomuyrittäjää ja asiantuntijaa pohtimaan alan ajankohtaisia aiheita ja luomutuotannon tulevaisuutta.

Luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyminen on Pohjois-Pohjanmaalla hyvässä nosteessa ja kiinnostaa yhä isompia tiloja. ProAgria Oulun Maasta markkinoille -hankkeen yhdessä luomualan toimijoiden kanssa torstaista perjantaihin järjestämä seminaari pureutuu ensimmäisenä päivänä mm. puhdaskauran viljelyyn ja laatuvaatimuksiin, maaperän mekaaniseen kuohkeutukseen ja luonnonmukainen peruslannoitukseen sekä kierrätyslannoitteisiin ja luomulihamarkkinoihin.

Toisena päivänä pohditaan muun muassa siemen- ja puutarhatuotannonyhteistyötä ja kannattavuutta, maaperämikrobiston ja monipuolisenkasvivalikoiman merkitystä sekä turvemaiden viljelyn ilmastovaikutuksista.

Päivien viljelijäpuheenvuorot käsittelevät luomulihan- ja rehun tuotantoa, viherlannoituksen hyviä malleja sekä luomurypsin viljelyä.

Pohjois-Pohjanmaa on pinta-alaltaan Suomen suurin luomutuotantoalue. Luomuvalvonnassa oli viimevuonna 35 150 hehtaaria, lähes 15 prosenttia maakunnan koko peltoalasta. Keskimääräisenluomutilan pinta-ala maakunnassa on noin 73 hehtaaria, kun koko maassa keskikoko on noin 57 hehtaaria. Vuonna 2017Pohjois-Pohjanmaalla oli Eviran ennakkotiedon mukaan 485 luomutilaa, joista 106 tilaa oli luomukotieläintiloja.

Luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyminen on Pohjois-Pohjanmaalla hyvässä nosteessa. Meneillään olevilla luomuperuskursseilla Iissä ja Ylivieskassa on mukana liki 70 viljelijää, kun aiempina vuosina määrä on ollut 50:n kieppeillä. Luomutuotanto kiinnostaa yhä isompia maatiloja: esimerkiksi luomun peruskurssilaisista 15 viljelee yli 100hehtaarin kasvitilaa.

Kuuntele ProAgria Oulu, Maasta markkinoille –hankkeen luomuasiantuntija, projektipäällikkö Johanna Helkimon haastattelu luomun tulevaisuudennäkymistä.

Kilpailut

Uusimmat