Savipohjaista tuotetta kokeillaan Oulussa kevyen liikenteen liukkauden torjunnassa

20.01.2017 14:50 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, YIT ja Kekkilä testaavat Oulussa savipohjaista materiaalia liukkauden torjunnassa kuluvana talvena. Kunnossapitopäällikkö Markku Tervoa Lapin ELY-keskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, YIT ja Kekkilä testaavat savipohjaista materiaalia liukkauden torjunnassa kuluvana talvena. Kokeilu tapahtuu Oulussa noin kahden kilometrin matkalla maantien 847 kevyen liikenteen väylällä välillä Kiviniemi-Äimärautio. Kokeilu alkaa ensi viikolla ja päättyy kevättalvella. Tavoitteena on testata kotimaista tuotetta ja sen soveltuvuutta kevyen liikenteen liukkauden torjunnassa hiekoitusmurskeen ja hiekan sijasta.

Savipohjaisen materiaalin eduksi on arvioitu etukäteen mm. sen keveys. Materiaali uppoaa kiviainesta hitaammin jään alle, minkä odotetaan vähentävän hiekoituksen tarvetta. Savipohjainen materiaali on luonnontuote, joten sen poistaminen keväällä on helpompaa ja nopeampaa. Kokeiltava tuote pölyää vähemmän ja se on pehmeämpisärmäistä, joten se ei puhkaise niin helposti polkupyörän renkaita. Tuote on lisäksi alkuperältään kotimainen.

ELY-keskus kerää kokeilun aikana palautetta urakoitsijalta ja kevyen liikenteen väylän käyttäjiltä.  Tuloksia kokeilusta raportoidaan alkukesään mennessä.

Kilpailut

Uusimmat