Luke: Tornion- ja Simojokeen noussut lohia odotusten mukaisesti

15.07.2022 08:50 - Jussi Häkkilä

Luonnonvarakeskuksesta erikoistutkija Jenni Prokkolaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kesä- ja heinäkuun alun aikana Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia kudulle odotusten mukaisesti. Alkukaudella on havaittu tavanomaista enemmän suuria lohiyksilöitä. Suurten yksilöiden yleistyminen on ollut odotettavissa lohen vuosiluokkien runsausvaihtelujen perusteella. Parhaillaan jokiin nousee pieniä ja keskikokoisia lohia, joiden määrä lopulta määrittää koko kesän lohennousun runsauden.
Eiliseen mennessä Simojokeen oli noussut 2819 lohta. Lohien vaellus on ajoittunut samalla tavalla kuin keskimäärin edellisvuosina. Tornionjokeen oli noussut tiistaihin mennessä 42 330 lohta. Ennusteiden mukaan Tornion- ja Simojokeen nousee tänä kesänä yhtä paljon lohia kuin viime vuosina keskimäärin.
Tornionjoella ja sen edustan merikalastuksessa on jälleen havaittu ihovaurioisia lohia. Lohikuolemiin liittyviä tutkimuksia jatketaan Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä.
Ammattikalastajat ovat saaneet Pohjanlahdella alkukesän aikana vähemmän lohia kuin viime vuosina vastaavaan aikaan.
Saalisseurannan mukaan Suomen Pohjanlahden lohikiintiöstä oli kalastettu keskiviikkoon mennessä noin 57 prosenttia eli 15 598 lohta.

Lue myös: Iijokeen istutetaan merilohien ja -taimenien pienpoikasia

Kilpailut

Uusimmat