Kuva: Shutterstock

Länsi-Pohjan alueella koronatilanne on vakava – näytteenottopisteissä ruuhkaa

11.11.2020 17:35 - Marja Ollakka

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa ettei oireettomana pidä hakeutua testiin.

Viikolla 45 Länsi-Pohjan alueella otettiin yhteensä 1089 koronavirusnäytettä ja todettiin 36 uutta tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 91,9 sataatuhatta asukasta kohden. Eilisen jälkeen on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on todettu eri puolilla Länsi-Pohjaa, mutta vakavin tilanne on tällä hetkellä Torniossa. Torniossa on todettu myös useita joukkoaltistuksia. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin on määrätty Länsi-Pohjan alueella yhteensä yli 500 henkilöä.

Viime viikolla annetut vahvat suositukset ovat edelleen voimassa ainakin 18.11.2020 saakka, jolloin niiden jatkamista arvioidaan uudelleen:

– Anniskeluravintolat lopettavat anniskelun kello 22.00 ja sulkevat ovensa viimeistään kello 23.00.

–Yli 20 henkilön kokoontumisia ei tule järjestää. Tämä koskee myös yksityistilaisuuksia.

– Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat harrastustoiminnat keskeytetään.

– Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

Tartuntaketjuja on saatu jäljitettyä hyvin, mikä antaa toivoa, että tilanne saadaan vielä rauhoitettua. Suurin osa viime viikkojen tartunnoista liittyy Torniossa lokakuun lopussa tapahtuneeseen ravintola-altistukseen. Kaikkia yksittäisten tartuntojen lähteitä ei kuitenkaan ole pystytty jäljittämään.

Näytteenottopisteet ovat nyt ruuhkautuneet etenkin Torniossa. Myös Mehiläinen Länsi-Pohjan hoidon tarpeen arviointi on ajoittain ruuhkautunut koronavirukseen liittyvien yhteydenottojen vuoksi. Kemin, Keminmaan ja Tornion koronavirusnäytteenottoon ajanvaraus kannattaa tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta. Ohjeet ajanvaraukseen ovat Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla.

Oireettomien ei tule hakeutua testeihin, sillä oireettoman henkilön testaaminen ei anna luotettavaa tietoa tartunnasta. Jos testi tehdään taudin itämisaikana, tulos voi olla negatiivinen, vaikka henkilöllä olisi tartunta. Negatiivinen testitulos ei myöskään lyhennä karanteeniaikaa.

Näytteenottoon on aiheuttanut paineita myös se, että jotkut työnantajat edellyttävät testausta esimerkiksi ulkomailta palaavilta, oireettomilta työntekijöiltään. Tällaisissa tapauksissa näytteenotto on järjestettävä työterveyshuollossa.

Lue myös: Keskusrikospoliisi saanut valmiiksi Tornion elokuisen räjähdyksen esitutkinnan

Kilpailut

Uusimmat