Kuva: Fotolia

Kemin kaupunginjohtaja: Kaupungin talouden suunta oikaistava

26.11.2019 12:00 - Jussi Häkkilä

Kemin kaupungin talous on luisunut epätasapainoon viime ja tämän vuoden aikana, kun käyttötalouden alijäämä on painumassa 8-10:een miljoonaan euroon ja lainakanta on noussut yli sadan miljoonan euron.

Kemin kaupungin talous on luisunut epätasapainoon viime ja tämän vuoden aikana, kun käyttötalouden alijäämä on painumassa 8-10:een miljoonaan euroon ja lainakanta on noussut yli sadan miljoonan euron. Lisäksi kaupungilla on 40:n miljoonan euron investointipaine tulevien neljän-viiden vuoden aikana. Suurimmat yksittäiset investoinnit ovat Pajarinrannan päiväkoti, uimahallin peruskorjaus ja Sahasaarenkadun liikennejärjestelyt. Karihaaran koulukeskuksen eri vaihtoehdot ja toteuttamisaikataulu ovat vielä harkinnassa ja päätöksiä tehdään ensi keväänä osana kouluverkkosuunnitelman päivitystä. Suunnittelukauden investointeja joudutaan osittain kattamaan lainalla. Kaupungin lainakanta kasvanee lähemmäs 170:ä miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.

Kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys on tasapainossa, mutta sisältää kaupunginjohtajan mukaan tiettyjä riskejä esim. sosiaali- ja terveystoimen subjektiivisiin oikeuksiin sekä sairaanhoitopiiriin liittyvissä menoissa. Talousarvio on tasapainotettu karsimalla käyttötalousmenoja noin 2,3 miljoonaa euroa, lisäämällä konserniyhtiötuloutusta 1,5 miljoonaa euroa ja korottamalla yleistä kiinteistöveroprosenttia 0,11 prosenttia. Tuloveroprosentti säilyy nykyisellään. Valtionosuudet kasvavat ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna noin 3,4 miljoonaa euroa.

Lue myös: Kemin keskustan kehittämisestä kysely

Kilpailut

Uusimmat