Kuva: Fotolia

Hajukaasujärjestelmän kunnossapidon puutteet syynä Kemin Veitsiluodon sellutehtaan onnettomuuteen

10.03.2017 08:40 - Jussi Häkkilä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on saanut valmiiksi onnettomuustutkinnan, joka koski Stora Enson Veitsiluodon tehtailla Kemissä viime marraskuun alussa tapahtunutta väkevien hajukaasujen keräilyjärjestelmän räjähdystä ja vuotoa. Tärkeimpänä syynä räjähdykseen oli vesilukon kuivuminen, jonka seurauksena hajukaasujen joukkoon pääsi ylimääräistä happea.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on saanut valmiiksi onnettomuustutkinnan, joka koski Stora Enson Veitsiluodon tehtailla Kemissä viime marraskuun alussa tapahtunutta väkevien hajukaasujen keräilyjärjestelmän räjähdystä ja vuotoa. Tärkeimpänä syynä räjähdykseen oli vesilukon kuivuminen, jonka seurauksena hajukaasujen joukkoon pääsi ylimääräistä happea. Kun hajukaasujärjestelmän rikkoutuneita murtolevyjä räjähdyksen jälkeen vaihdettiin, järjestelmästä vuoti äkillisesti hajukaasuja ja puutteellisesti suojautuneet työntekijät altistuivat väkeville hajukaasuille. Vuodon seurauksena yksi työntekijä kuljetettiin sairaalahoitoon, kaksi tarkkailuun ja kaksi sai ensihoitoa tapahtumapaikalla.
Veitsiluodon tehtaiden väkevien hajukaasujen keräilyjärjestelmässä oli ollut useita häiriöitä viime vuoden aikana. Niiden jälkeen tehtiin useita korjaus- ja parannustoimenpiteitä ja tilattiin ulkopuolinen selvitys. Tarvittavia toimenpiteitä oli paljon, ja kunnostusprojekti oli onnettomuuden sattuessa marraskuussa vielä osittain kesken.

Kilpailut

Uusimmat