Kuva: Fotolia

K-P:n Yrittäjien suhdanneodotukset varovaisempia kuin valtakunnassa keskimäärin -Pohjois-Pohjanmaalla näkymät positiiviset

13.02.2017 10:00 - Jussi Häkkilä

Keski-Pohjanmaalla pk-yritysten suhdannenäkymät ovat hieman hiipuneet viime syksyn tilanteesta. Valtakunnallisesti pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat positiiviset, mutta kasvu jää hitaaksi.

Keski-Pohjanmaalla pk-yritysten suhdannenäkymät ovat hieman hiipuneet viime syksyn tilanteesta. Muutokseen vaikuttaa osaltaan vientikysynnän hidas liikkeellelähtö, jota kotimarkkinoiden kehitys ei kykene täysin kompensoimaan. Lisäksi työmarkkinoiden nollalinja ja vähitellen liikkeelle lähtevä inflaatio leikkaavat yksityistä kulutusta. Kuitenkin Keski-Pohjanmaalla tilauskirjat ovat osalla toimialoista täyttyneet ja toimialoittain selkeää kasvuakin on tapahtunut. Arviot investointien lähiajan kehityksestä ovat hieman alueella aiempaa positiivisemmat, mutta edelleen hyvin alhaiset. Kaikilla päätoimialoilla on kuitenkin enemmän investointejaan lisääviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit laskevat. Pk-yritysten lähiajan positiivisten suhdanneodotusten perusteella voidaan kuitenkin olettaa, että yrityksiin alkaa syntyä uusia työpaikkoja. Työllistämismahdollisuuksia helpottaa jossain määrin se, että näkemykset palkkojen kehityksestä ovat säilyneet kohtuullisen maltillisina.

Pohjois-Pohjanmaalla yritysten näkymät tulevaisuudesta näyttäytyvät puolestaan useilla eri mittareilla mitattuna positiivisena. Pohjois-Pohjanmaalla kotimarkkinakysynnän rinnalla myös investoinnit ja vienti ovat kääntyneet kasvuun. Yrityksistä 26 prosenttia uskoo palkkaavansa lisää henkilökuntaa ja vain seitsemällä prosentilla on vähentämistarpeita.

Valtakunnallisesti pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat positiiviset, mutta kasvu jää hitaaksi.

Kilpailut

Uusimmat