Kuva: Pirjo Rautiainen

Merikotkalla menee hyvin, maakotkalla, muuttohaukalla ja tunturihaukalla huonommin

28.10.2016 08:15 - Jussi Häkkilä

Vapaaehtoiset pesätarkastajat ja Metsähallituksen luontopalvelut tarkastivat keväällä ja kesällä maakotkan sekä muutto- ja tunturihaukan pesintöjä lajien levinneisyysalueilla.

Vapaaehtoiset pesätarkastajat ja Metsähallituksen luontopalvelut tarkastivat keväällä ja kesällä maakotkan sekä muutto- ja tunturihaukan pesintöjä lajien levinneisyysalueilla. Myös Pohjois-Suomen merikotkien pesäpaikat käytiin läpi. Maakotkan pesimätulos oli keskimääräistä heikompi, merikotkan ja muuttohaukan keskimääräinen ja tunturihaukan heikko.
Maakotkan pesintätulos oli erityisen heikko Etelä- ja Länsi Lapissa, mutta parani itää ja pohjoista kohti ollen Enontekiöllä jopa erinomainen. Heikosta tuloksesta huolimatta asuttuja reviirejä oli enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta onnistuneita pesintöjä oli vain 128. Pesintätulokseen vaikuttaa aina mm. sää ja ravintotilanne.
Pohjois-Suomen merikotkilla meni hyvin, sillä 56 onnistunutta pesintää tuotti 75 rengastusikäistä poikasta. Merikotkat ovatkin levittäytymässä koko Pohjois-Suomeen. Vain Etelä- ja Länsi-Lapista ei vielä tunneta merikotkareviirejä.
Muuttohaukan pesintätulos oli keskimääräinen, mutta huono Kittilässä ja Enontekiön soilla. Onnistuneita pesintöjä oli 133, ja niissä 302 poikasta.
Tunturihaukan pesintätulos oli heikko. Asuttuja reviirejä oli vain 14 ja niissä 16 rengastusikäistä poikasta.

Kilpailut

Uusimmat