Kuva: Oulun Energia

Oulun Energialta 19 miljoonan euron investoinnit Laanilan voimalaitosalueelle

01.03.2023 07:40 - Minna Kuosmanen

Oulun Energia panostaa merkittävästi Laanilan alueen kehittämiseen. Laanilan alueella sijaitsee voimalaitoskeskittymä, joka mahdollistaa tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittämisen ja toteuttamisen. Nykyisten bio- ja ekovoimalaitosten energiantuotantoa tuetaan rakentamalla sähkökattila, sähköntuotannon turbiini sekä käyttöpaikkamurska tämän ja ensi vuoden aikana.

Lämmöntuotanto sähköistyy ja muuttuu tulevaisuudessa päästöttömäksi. Osana tätä kehitystä Oulun Energia on päättänyt rakentaa ensimmäisen sähkökattilansa kaukolämmön tuotantoon Laanilan voimalaitosalueelle. Sähkökattila on teholtaan 40 megawattia ja sen on määrä valmistua vuoden 2023 lopussa.

Oulun Energia investoi lisäsähköntuotantoon rakentamalla uuden turbiinin ekovoimalaitoksen yhteyteen. Turbiinin avulla voidaan tuottaa sähköä myös jätepolttoaineista. Turbiinin teho on 6 megawattia ja se otetaan käyttöön vuoden 2023 loppupuolella.

Oulun Energialla tulevaisuuden polttoainevalinnat ovat uusiutuvia. Turpeesta ollaan luopumassa, jolloin puusta tulee voimalaitosten pääpolttoaine. Laanilan biovoimalaitokselle rakennettavalla käyttöpaikkamurskalla haketetaan energiapuuta biovoimalaitoksen polttoaineeksi. Sähkökäyttöisen puumurskan avulla parannetaan haketoimitusten toimitusvarmuutta ja vähennetään hakettamisen ympäristövaikutuksia, kun hakettaminen tehdään ilman fossiilista polttoainetta. Murska otetaan suunnitelmien mukaan käyttöön vuoden 2024 alkupuolella.

Kilpailut

Uusimmat