Uusimmat
Suosituimmat

Pookin Puotipuksuistakin tuttu rompekauppias Arto "Siikalatvan-Arska" Rautalin palasi muistelemaan menneitä takavuosien Kesoil huoltoasemalleen Pulkkilassa

23.02.2023 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu muistelee tällä kertaa menneitä 4-tien varressa Siikalatvan Pulkkilassa. Vornan kylän kulmat tempaavat myös Rautalinin Arton, eli Pookin Puotipuksuistakin tutun Siikalatvan Arskan muistojen pariin. Kyseinen mestari ja myyntimies piti tuolla paikalla Kesoil huoltoasemaa ja Arskan Huoltoa vuosina 1983-1995. Rakennus on sen jälkeen muuttunut ja siinä toimii nykyisin hampurilaisketjun paikallinen ravintola. Huoltamotoiminta lähti liikkeelle jo 70-80-lukujen taitteessa Kajaanista, jossa hän pyöritti aluksi paikallista Shelliä. Kipinä koneisiin tuli jo nuorena ja tuolloin tutuksi tulivat avokatto IFA:t, joilla ajettiin jääratakilpailuja. Veholla taas hoidettiin myyntihommia ja siellä tämän miehen käsistä lähti lukuisa määrä Austin Minejä maailmalle. On siis aika tehdä Arskan tähän astisen elämän inventaario ja myyntimies tekee moisen laskelman kuulemma yleensä aina kerran vuodessa!

(kuva: Ari Kettukangas)

Siikalatvan-Arska - Arto Rautalin. Tämä Junnu Vainion näköinen ja näyttelijä Risto Salmen kuuloinen mestari syntyi Kajaanissa vuonna 1940. Hänen ensimmäinen autonsa oli aikanaan 50-60-luvun IFA F9 ja niitä olikin sitten tallissa peräjälkeen useampia kappaleita. Avokatto malleilla ajettiin jääratakilpailuja ja Austin Mineillä puolestaan suunnistusajoja metsässä. IFA oli ykkösauto ja etuvetoisena myös hyvä ajettava. Myöhemmin leipä lohkesi automyyjänä Kajaanin Veholla ja siellä saattoi syntyä jopa epävirallinen ennätys satojen Austin Minien myynnissä. Arton huoltamoyrittäjyys alkoi Kajaanissa Sotkamontiellä Shellin pyörittämisellä 70-80-lukujen taitteessa ja toiminta jatkui muuton jälkeen Pulkkilassa 4-tien Kesoilin puikoissa vuosina 1983-1995. Nykyisin ansaitut eläkepäivät kuluvat Pulkkilan kirkolla asustellessa ja pikkukauppaa on tehty vieläkin autonrenkailla ja pientavaroilla torimyyjänä ja Pookin Puotipuksuissa.

(kuva: Arto Rautalin)

Arton omistama Kesoil huoltamo toimi Vornan kulmilla Pulkkilassa vuosina 1983-1995.  Kesällä yötä-päivää toimineesta paikasta löytyi myös Arskan Huolto, huoltohalli, kahvila-ravintola, majoituspalvelua ja bensan myynti. Arskalla oli töissä omaa väkeä 4-5 henkilöä ja vilkkaina aikoina saman verran myös ulkopuolista työvoimaa.

(kuva: Arto Rautalin)

Kesoil Oy. Ketju oli suomalainen K-ryhmään kuulunut huoltoasemayritys. Se perustettiin vuonna 1949 ja Kesoileja alettiin muuttaa Neste-asemiksi vuonna 1995.

(kuva: Arto Rautalin)

Huoltamo sijaitsi hyvällä paikalla vilkkaan 4-tien varressa Vornan kulmilla. Varsinkin Etelästä tulevat autot laittoivat kohdalla vilkun päälle ja kääntyivät bensa-aseman pihaan.

(kuva: Arto Rautalin)

Rantsila löytyi siihenkin aikaan vähän ylempää :)

(kuva: Arto Rautalin)

Huoltamon takana oli myös leirintäalue, josta löytyi majoitusta.

(kuva: Arto Rautalin)

Arska pyöritti huoltamon toimintaa paremman puoliskonsa kanssa.

(kuva: Arto Rautalin)

Mersu pakettiauto oli aikanaan tärkeä menopeli huoltamotoiminnassa ja torimyynnissä.

(kuva: Arto Rautalin)

Arska on omistanut elämänsä aikana lukuisia eri autoja ja kiireinen mies ei ole ehtinyt niistä räpsimään valokuvia.

(kuva: Ari Kettukangas)

Alkuperäinen huoltamon tienvarsikyltti joutilaana. Tällä opasteella on kuulemma hankittu elanto ja ohjattu autot myymälän pihaan. Varsinkin Etelä-Suomesta päin liikkuneille asiakkaille tämä oli tärkeä vinkkaaja.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kääntyvään kylttiin oli nätti laittaa yöksi jätesäkki päälle. On se tehokas väline! Arska piti sitä 5 minuuttia kotitalon kuistilla ja kahville tuli heti 17 naapuria :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Paluu muistoihin. Huoltamon bensamittarit sijaitsivat aikanaan lähempänä tienvartta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Paikka on paljon muuttunut. Päädyssä mm. sijaitsi aikanaan kuorma-autojen läpiajettava korjaamohalli.

(kuva: Ari Kettukangas)

Huoltohallista löytyi myös rengasvarastot. Rakennuksen toisessa päädyssä avautui seinä, jossa oli tanssilattia ja siellä soitti orkesterit.

(kuva: Ari Kettukangas)

Arska tykkää nykyisen myymälän tarjoiluista ja tyttöjen hyvästä asiakaspalvelusta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sähköautoista ja niiden latauspisteistä ei tiedetty mitään vielä 90-luvullakaan. Siihen aikaan jokaisesta asunnosta löytyi nippanappa sähköt.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kehittyneen ja näkymättömän polttoaineen kanssa kokeneellakin huoltamomiehellä menee sormi suuhun.

(kuva: Ari Kettukangas)

Siinä sitä riittää ihmettelemistä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Arskan Huollossa huolettiin mm. autoja ja moottorisahoja. Hallissa oli aikanaan apuna hyviä asentajia ja huolto oli aina kohdallaan.

(kuva: Ari Kettukangas)

Arska saattoi tehdä aikanaan Austin Minien epävirallisen myyntiennätyksen Kajaanin Veholla. Mallia meni kaupaksi satoja kappaleita.

(kuva: Arto Rautalin)

Arska toimi jääkiekkotuomarina vuosikymmeniä 60-luvulta saakka.

(kuva: Ari Kettukangas)

Meriittejä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Suomen Jääkiekkoliitto ry.

(kuva: Ari Kettukangas)

Loppuyhteenveto: kun elää paljon, niin ehtii myös paljon. Tämä aforismi istuu hyvin myös Rautalinin Arskan elämän varsitielle. Mestari syntyi kone- ja myyntimieheksi ja tämä nähty tarina vain vahvistaa asiaa. Kaikki oleellinen Rasvamonttu -teemaan tulikin tiivistetysti jo varmaan mainittua, mutta hetkinen... Siellä kotonanan on vielä se teltta täynnä joutilasta rompetta ja pihalla myös kymmenittäin myynnissä olevia autorenkaita puhelinnumerossa 0505335002! :)

Lue myös: Jefremoffin Mikalle rekkakeikka merkitsee laululyriikkaa tai ajokkeihin tilattavaa tyylikästä tuning-kynäruiskutaidetta Torniossa

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Uusimmat
Suosituimmat