Uusimmat
Suosituimmat

Äijäkirppis Nestori kerää Äijät ja Ämmät koneharrastelun ja varaosien maailmaan Raahessa

27.10.2022 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu on tällä kertaa todellisessa suomalaisen koneharrastelun ytimessä Rakentajankadulla Raahessa. Äijäkirppis Nestori avasi täällä ovensa loppukesästä ja sen jälkeen ne ovat käyneet rivakasti kuin kangaspuut. Miehille suunnatun kirpputorin hyllyissä tosin ei näy pitsiä eikä villamyssyjä ja mukana toiminnassa ja alueen koneharrasteluissa on myös naiset. Tasa-arvon nimissä kauniimman sukupuolen edustajille on myös oma ryhmänsä, eli t-paidan mukaisesti Ämmät :) Suomalaiset äijät ovat puolestaan haistaneet myymälän kahvin ja höyrymakkaran tuoksun lisäksi myös hyllyissä odottavat kone- ja varaosa-aarteet. Ja heti kun makkarat olivat kypsymässä, paikanpäälle kurvasi jo samantein näyttäviä autoja vuoden -67 Ford Fairlanesta vuoden -70 Chevrolet Impalaan saakka!

(kuva: Ari Kettukangas)

Niemelän Sari. Lupsakka, konstailematon ja railakkaotteinen talon emäntä tunnustautuu reilusti työpaitaa myöten Ämmäksi :) Naisetkin on mukana kirpputorin toiminnassa ja harrastavat äijien ohessa erilaisia koneita. Monitoiminainen työskentelee nosturinkuljettajana SSAB:n sulatolla ja hallitsee siellä myös erilaiset trukit. Oman mottonsa mukaan hänellä pysyy nykyisin melkein mikä vaan kone käsissä ja jos ei - niin opetellaan. Kotitallissa odottavat oma Datsun 100A ja pappatunturi. Mestaritar tietää kuinka vaikea on löytää osia esim. kyseiseen Datsuniin ja siksi kirpputorin monipuoliselle valikoimalle on tarvetta. Kirppis tekee myös tärkeää hyväntekeväisyyttä ja toimii samanhenkisten koneihmisten kohtaamispaikkana.

(kuva: Ari Kettukangas)

Äijäkirppis Nestori perustettiin reilu pari kuukautta sitten RaaVan, eli Raahen Vapaaehtoiset ryn toiminnan tukemiseksi. Sari Niemelä toimii yhdistyksen puheenjohtajana ja se auttaa alueen vähävaraisia ihmisiä. Avustusvalikoimaan kuuluu vaatteita, huonekaluja, kodin irtaimistoa ja ruokaa. RaaVan tilat löytyvät Pattijoen kierrätyskesksuksen vierestä Auratieltä: Raahen Vapaaehtoiset ry

(kuva: Ari Kettukangas)

Äijien pyhätöstä löytyy parisensataa neliötä ja ne ehtivät täyttyä jo parin viikon sisällä. Netin mukaan vastaavanlainen miesten kivijalkakirppis löytyy Suomesta vain Tampereelta. Valikoimassa on kaikenlaista tavaraa mm. autojen varaosista maitopänikkään saakka. Tärkeä juttu toiminnalle on aina kamppeiden hyvä kierto. Nettimyynnin sijasta tässä paikassa saa myös tuotteen heti käteensä tutkailtavaksi ja voipa löytää samalla jotakin muutakin mielenkiintoista. Toiminnan apuna on omat somesivut ja tarkoitus olisi saada jossakin vaiheessa suuremmat myymälätilat esim. mopojen ja moottoripyörien myyntiä varten. Isompia koneita voi tuoda päiväksi pihalle peräkärry myyntiin.

(kuva: Ari Kettukangas)

Suomalaisen Äijän saa aina houkuteltua paikalle makkaralla :) Kahvioon oli juuri suunnitteilla myös hodarikone.

(kuva: Ari Kettukangas)

Michelinmiehet. Eikö tämmöinen olisi hyvä Äijäpalkinto?

(kuva: Ari Kettukangas)

Hyllystä löytyy pienkoneiden synteettistä moottoriöljyä litran purkeissa. Kaikki jarru cleanerit myytiin jo loppuun ja lisää pitää hommata.

(kuva: Ari Kettukangas)

Yksityiskohtia.

(kuva: Ari Kettukangas)

Volvon osia.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tekstiiliä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Palataanpa vielä Volvon osiin. Hyllyssä on 240:seen malliin kuuluvaa kampetta ja varaosia  aina vuodesta -85  saakka. Löytyy jarrutehostimia, pölykapseleita ja valojasarjoja vilkkuineen. Paikalle lennähti myös romumiehenä ja Rasvamontustakin tuttu Pelkosen Esko, jolla on tarkka vainu ja näppituntuma kierrätettäviin varaosiin ja niiden hintoihin. Esko toi myös tavaroita hyllyihin ensimmäisten myyjien joukossa. Hänen mukaansa mm. tämä Volvon valosetti on hyvässä kunnossa, umpio sisältä kirkas, lasi ehyt ja sivuvilkku paikallaan. Koko lampusta voi pyytää 70 euroa ja sen saa silloinkin edullisesti. Tämän ikäisiä osia ei nimittäin tahdo löytää enää hajottamoltakaan. Saatavuus ja kysyntä määritteleekin aina vanhojen osien hintaa. Myymälään olisi tarkoitus olisi saada jossain vaiheessa myös merkkien oma hyllyosasto. Hetkinen, mikäs se nyt pihalle kurvasi...

(kuva: Ari Kettukangas)

Ford Fairlane "hottentotti" 500 vuosimallia 1967.

(kuva: Ari Kettukangas)

Roppolan Jani haistoi makkaran tuoksun ja kurvasi paikalle tällä korkeatasoisella...

(kuva: Ari Kettukangas)

...ja korkeaperäisellä violetilla raudalla.

(kuva: Ari Kettukangas)

Omistajan sormet ovat kuulemma käyneet myös auton konehuoneen puolella ja pellin alta löytyy nyt 351:nen lohko. Mestari on ehtinyt tehdä jo hyviä löytöjä Äijäkirppikseltä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tee-se-itse kiuas... 

(kuva: Ari Kettukangas)

...omistajan mukaan sauna oli lahonnut sen ympäriltä...

(kuva: Ari Kettukangas)

...ja paikalleen nasahti!

(kuva: Ari Kettukangas)

"Vain pakki puuttuu" sanoi vanha pyörämainos. Äijäkirppiksen valikoimassa lause ei pidä paikkaansa ja valikoimasta löytyy muutakin armeijakalustoa :) Mukana on "nasse" kaasunaamaria, konekiväärin panosvyötä ja "emma" pikakiväärin kiekkolipasta. Sattuipa silmään myös sairaankuljetuskortit ja valmiusvaraston kalustoa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Pienet viatkaan ei aina haittaa tuotteissa ja halukas ostaja kertoo usein laittavansa ne kuntoon.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sari löysi vanhoja radioita reissunpäältä. Tästäkin pelistä kuului Helsingin olympialaiset suorana lähetyksenä :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Pelkos Esko klaaraa näköjään sähköhommatkin.

(kuva: Ari Kettukangas)

"Mikäli ääneni ei kuulu nyt vasemman puoleisesta kaiuttimesta, toimittaja taisi sohaista koneistoon ruuvimeisselillä" :)

(kuva: Jukka Palosaari)

Ja sitten niitä Äijien ja Ämmien menopelejä! Chevrolet Impala 350 vuosimallia 1970. Omistaja Palosaaren Jukka osti juuri äijäpuodista hyvän naulaimen.

(kuva: Jari Niemelä)

Cadillac Coupe DeVille vuosimallia 1954 (Omistaja Jari Niemelä).

(kuva: Jari Niemelä)

Upea peli taitaa vielä soran päällä liikennöidä, mutta ei kivikkoisella tiellä.

(kuva: Seppo Pyhäluoto)

Chevrolet Fleetline vuosimallia 1949 (Omistaja Seppo Pyhäluoto).

(kuva: Seppo Pyhäluoto)

Huomaa maalauksen yksityiskohdat.

(kuva: Seppo Pyhäluoto)

Muotoilua.

(kuva: Seppo Pyhäluoto)

Luksusmallia.

(kuva: Jani Tokola)

Cadillac vuosimallia 1959 (Omistaja: Jani Tokola).

(kuva: Sari Niemelä)

Datsun 100A vuosimallia 1977. Niemelän Sarin omaisuutta ja hän tekee itsekkin koneisiin pikku korjauksia, mutta tarvittaessa apua niissä antaa velipojat. Ainakin tällä hetkellä Sari vannoo, ettei tule koskemaan hitsausvehkeisiin.

(kuva: Nina Tirkkonen)

Harley Davidson Sportster 883 vuosimallia 1994 (Kuvassa omistaja Nina Tirkkonen).

(kuva: Nina Tirkkonen)

Tämä peli tunnetaan paikallisissa konepiireissä nimellä "tyttöpyörä".

(kuva: Toni Tirkkonen)

Harley Davidson Panhead vuosimallia 1961. Pyörä on rakennettu n. 10v sitten (Omistaja: Toni Tirkkonen).

(kuva: Toini Keränen)

Harley Davidson Sportster 1200 vuosimallia 1999 (Omistaja: Toini Keränen).

(kuva: Arti Luttinen)

Ironworks 100cid vuosimallia 2004 (Omistaja Arto Luttinen).

(kuva: Arti Luttinen)

ÄIJÄN kampe!

(kuva: Ari Kettukangas)

Jaahas, äijien varhaiskoulutuksen valinnaisaineet samassa hyllyssä :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Toimittajalla jäi silmälasit autoon, eikä se huomannut ottaa pullaa kahvin kanssa :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Ja aina paranee!

(kuva: Ari Kettukangas)

Tästä on liiketoiminnan hyvä lähteä liikkeelle :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Loppuyhteenveto: Aiemmin kun naiset ovat lähteneet kirpputorille, miehet ovat jääneet odottamaan autoon. Käyköhän Äijäkirppis Nestorissa tulevaisuudessa toisinpäin? Ja jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tuohon piirrokseen on saatu kiteytettyä loistavasti se suomalaisen äijän sielunmaisema ja ydin. Ja näin tasa-arvon aikana ei saa myöskään unohtaa, että Äijät ja Ämmät ovat aina saman arvoisessa asemassa! :)

Lue myös: Peltolan Jussi on ollut myös maajussi pellolla - hieno kokoelma itsetehtyjä pienoismalleja maatalouskoneista lentokoneisiin Oulunsalossa

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Uusimmat
Suosituimmat