Uusimmat
Suosituimmat

Myntin Markun salaoja porukka menee läpi harmaan kiven - tällä kertaa räjähtää kallio tulevalle robottinavetalle Merijärvellä!

06.05.2021 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamontussa mennään tällä kertaa läpi sen kuuluisan harmaan kiven. Ja mennäänpä samalla ensimmäistä kertaa myös maan alle. Myntin Markun salaoja porukka on nimittäin tottunut puhkaisemaan reitin vaikka kallionkin kohdalta. Tällainen harvinaisempi vastus tulikin urakoinnissa kohdalle Laitala-Männistön tulevan robottinavetan työmaalla Merijärvellä. Rakentamisessa tosin vältytään turhalta paalutukselta ja kovan maaperän ansiosta tarvittava kantava maa-aineskin saadaan kätevästi paikanpäällä tapahtuvasta murskauksesta. Mies on salaojittanut peltoja jo 50 vuoden ajan ja louhintaa on tehty parikymmentä vuotta. Seuraavaksi tutustutaan tähän meneillä olleeseen hulppeaan savottaan ja eri töissä tarvittavaan konearsenaaliin!

(kuva: Ari Kettukangas)

Urakoitsija Myntin Markku (kesk.) heittää yläfemmat loistavan yhteistyön kunniaksi tilan isäntien Kai-Pekka Laitalan (vas.) ja Sampo Männistön kanssa. Molempien osapuolten toiminta jyllää perheyrityksenä ja veljesten rautaisella voimalla! 

(kuva: Ari Kettukangas)

Myntin Markku. Salaojittaja ja urakoitsija, jonka sielussa on muhinut maahenki jo pikkupojasta lähtien. Nuorena hän teki maatöitä hevosella ja tänä päivänä salaojitustyöstä on jo kertynyt  50 vuoden vankka kokemus. Markku Myntti Ky:ssä työskentee yhteensä 8 miestä ja hän on joukkoon kuuluvasta veljessarjasta vanhin. Paita vaihtuu päivittäin Alavieskassa, joten kolme viikkoa Merijärvellä jatkunut navetta työmaan louhinta on ollut nättiä reissutyötä. Yritys on harjoittanut louhintaa 20 vuoden ajan talvisin ja kesät ovat puolestaan kuluneet salaojituksissa. Mestari nostaa hattua nuorille miehille navettahankkeeseen ryhtymisestä näinä kovina aikoina! Mies nimittäin tietää mistä puhuu, koska on nähnyt pitkään maanviljelyä ja vuosikymmenten aikana itse juuri salaojittanut suurimman osan kylän pelloista. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Laitalan Kai-Pekka. Tilan tulevan robottinavetan toinen isäntä. Hän ja velipoika Sampo ovat tyytyväisiä hyvin etenevään projektiin. Suunnitelmana on rakentaa 2 robotin robottinavetta yhteensä 250 lehmälle ja vasikalle. Rakennuksesta tulee 100 metriä pitkä ja sen pohjatutkimus aloitettiin viime syksynä. Kallio oli luultua loivempi ja siksi ammuttavaakin on ollut paljon.

(kuva: Ari Kettukangas)

Männistön Sampo. Toinen veljeksistä ja tilan isännistä myhäilee tyytyväisenä haavenavetan toteutumisesta. Suunnitelma on ollut vireillä jo vuodesta 2015 saakka ja aiempi kylmäpiha rakennettiin 2017. Velimiehet ovat käyneet aikanaan Kannuksen maamieskoulun sen jälkeen kotitilalle tehtiin sukupolvenvaihdos. Yritteliäs nuorimies suhtautuu näyttävään navettaprojektiin vakain ja luottavaisin mielin ja  toteaa että ennenkin karjanpidossa ja viljelyssä on ollut omat haasteensa. Sampon mukaan louhinnan jälkeen rakennusliike Poukkula tulee heti laittamaan seinää pystyyn ja pikaisen arvion mukaan rakennus olisi valmis jo 3 kuukauden kuluttua.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kalliota tultiin louhimaan 3 viikkoa aiemmin ja silloin päältä kuorittu maa oli vielä osittain jäässä. Tämä haastattelu nauhoitettin huhtikuun puolivälin paikkeilla ja Markun porukan osuus tuli valmiiksi seuraavana päivänä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Robottinavetta haluttiin tilan yhteyteen ja se tulee samaan linjaan entisen karjapihan kanssa. Pojiltakin löytyy projektin vaatimat 200 hehtaaria viljelymaata ja Merijärvi tarjoaa hankkeeseen muultakin osin hyvät puitteet. Uusjaon yhteydessä maat salaojitettiin ja viemärit kaivettiin vuosina 1987-2000. Salaojat vaativatkin nyt vain kunnossapitoa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Markulla on tällä työmaalla 3 kaivuria, pyöräkone, poravaunu ja murskain. Kotona on myös toistakymmentä työtraktoria. Yleensä navetta tehdään pellolle tai muulle pehmeämmälle paikalle paaluttamalla. Kyseinen kallio on kuitenkin loistopaikka, nimittäin paikanpäällä tehtävän murskauksen ansiosta vältytään karkeamman maa-aineksen kuljetuksilta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Markku oli juuri syöttämässä Hyundailla murskausmyllyä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Urakka oli päättymässä seuraavana aamuna ja nyt taisi tulla jo uusi keikka :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Murskain otti voimaa kuvan ulkopuolella olevasta suuresta generaattorista.

RÄJÄYTYSVIDEO: Markku Myntti Ky hoitaa ammattitaidolla myös kallion panostuksen ja ammunnan. Työvaiheet ovat tarkasti luvanvaraista hommaa ja ne hoitaa yksi veljeksistä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tässä yllä olevan räjäytysvideon stillkuvia. Räjähteet on peitetty huolellisesti matoilla, joten ulkopuoliselta teholtaan ne jää turvallisen heikoksi.

(kuva: Ari Kettukangas)

Maa tömähti ja savu pölähti!

(kuva: Ari Kettukangas)

Ammattipanostajan ei tarvitse ottaa juoksuaskelia :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Louhinnassa on mukana GPS mittauslaitteet, joilla lasketaan kätevästi korot ja kuutiot. Ennenvanhaan timpurit joutuivat vielä rakentelemaan avuksi lankapukkeja.

(kuva: Ari Kettukangas)

Robottinavetta helpottaa karjanpitoa, mutta isäntien mukaan hommaa riittää vielä reilusti ruokinnan, poikimisten ja valvonnan myötä.

(kuva: Ari Kettukangas)

No mutta kukas se täällä hiehopihan puolella touhuaa? :)

(kuva: Ari Kettukangas)

5-vuotias Lassi on Kai-pekan poika ja on juuri puskemassa Avant 520 pienkuormaajalla rehuja lehmille! 

(kuva: Ari Kettukangas)

Tulevan nuoren isännän mukaan tämä on hänen jokapäiväistä mielihommaansa! Alla olevalla videolla Lassi suorittaa työnäytöksen.

VIDEO: Lassi ja Avant työntouhussa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tilalta pongattiin myös harvinaisempi työkone Volvo BM 700 Turbo 1970-80 lukujen taitteesta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kone on rakennettu vesakonmurskaukseen ja se on ollut käytössä Tielaitoksen urakoissa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Nykyisin Volvolla hoidetaan tilan pellonpientareiden siistiminen.

VIDEO: Markun salaojakalusto

(kuva: Markku Myntti ky / Salaojayhdistys ry)

Inter Drain aurakone.

(kuva: Markku Myntti ky / Salaojayhdistys ry)

Lopussa oli suo, kuokka ja Markku! Kuvassa auran suppilo ruokamullalle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Loppuyhteenveto: jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tulevan robottinavetan edistymistä. Myntin Markku haaveilee omalta osaltaan jo hiljalleen pitkän työuran jälkeen ansaituista eläkepäivistä ja oheisilla Merijärven nuorilla maaisännillä on edessään kiireiset vuodet. Vanhaa mestaria odottaakin kotona viime kesänä entisöitäväksi hankittu kauralyhteiden itsesitoja. Saisikohan sillä pysymään kiireisen ukonkin jo paikallaan :) Ja yhteistäkin näillä urakoinnin ja tilan veljessarjoilla tosiaan on, molemmat edustavat ahkeria perheyrityksiä ja molempien työhön sisältyy olennaisena osana ammunta :)

Lue myös: Korkia-Ahon Markun löytää molemmilta puolilta autoa kuskin paikalta - kokoelmassa harvinainen Kölnin Ford kuorma-auto ja väärältä puolelta ajettava Leyland Sievin Asemakylällä

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Uusimmat
Suosituimmat