Uusimmat
Suosituimmat

Jätteen vähentämisen viikolla haetaan vaihtoehtoja kertakäyttöpakkauksille

20.11.2020 12:19 - Jussi Häkkilä

Viestintäpäällikkö Suvi Salmelaa Motiva Oy:stä haastattelee Jussi Häkkilä.

Huomenna alkavalla Euroopan jätteen vähentämisen viikolla etsitään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja -pakkauksille. Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat Tilastokeskuksen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Teemaviikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja -pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta.

Pakkausjätteen määrää kasvattavat esimerkiksi noutoruoan kulutuksen kasvu ja verkkokaupan lisääntyminen. Myös ruokakaupoissa yhden hengen lounasannokset, snack-tuotteet ja salaattibuffetit ovat lisänneet pakkaustarvetta.

Monille kertakäyttötuotteille, kuten take away -kahvimukeille, salaattirasioille ja postituspakkauksille, löytyy jo kestokäyttöisiä vaihtoehtoja. VTT:n hankkeessa tutkitaan uusia kestävämpiä elintarvikepakkausratkaisuja. Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu panttijärjestelmän kehittämistä noutoruoka- ja take away-pakkauksille.

Jätteen vähentämisen viikolla eri toimijat järjestävät keskustelutilaisuuksia, webinaareja sekä kampanjoita, jotka löytyvät kootusti teemaviikon kampanjasivulta www.jatteetonviikko.fi.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun poliisilaitos ratsasivat jätekuljetuksia

Uusimmat
Suosituimmat