Kuva: Fotolia

Stora Enso muuttaa metsäomaisuutensa arvostusmenetelmää

20.10.2020 09:22 - Tommi Hedberg

Stora Enso on päättänyt aloittaa Pohjoismaissa sijaitsevan metsäomaisuutensa arvostamisen menetelmällä, joka perustuu markkinatransaktiotietoihin ja yhtiö muuttaa laadintaperiaatteitaan vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä alkaen.

Stora Enso on päättänyt aloittaa Pohjoismaissa sijaitsevan metsäomaisuutensa arvostamisen menetelmällä, joka perustuu markkinatransaktiotietoihin ja yhtiö muuttaa laadintaperiaatteitaan vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä alkaen. Alustavat arviot, jotka perustuvat liiketoimiin alueilla, joilla Stora Ensolla on metsämaata, osoittavat, että konsernin metsäomaisuuden arvo vuokrattu maa mukaan lukien on 6,5–7,0 miljardia euroa verrattuna kolmannen vuosineljänneksen lopunkirjanpitoarvoon 5,4 miljardia euroa.

Vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä lähtien Stora Enson metsäomaisuus Ruotsissa arvostetaan markkinoihin perustuvaa lähestymistapaa soveltaen, joka perustuu metsämarkkinoiden transaktioihin alueilla, joilla Stora Enson metsäomaisuus sijaitsee. Siksi tällä hetkellä hankintamenoon arvostettu metsämaa arvostetaan uudelleenarvostusmenetelmällä, ja tätä pidetään muutoksena laadintaperiaatteissa. Ruotsissa on saatavilla luotettavaa markkinatransaktiotietoa, joka tarjoaa läpinäkyvämmän ja paremmin havainnoitavissa olevan perustan arvostukselle.

Suomen metsäomaisuudelle markkinoihin perustuvaa lähestymistapaa ei pidetä luotettavana arvostusmenetelmänä, koska markkinatietoja ei ole saatavilla riittävän yksityiskohtaisesti, esimerkiksi kaupankäynnin kohteena olevien metsäkuutiometrien osalta.

Kilpailut

Uusimmat