Kuva: Fotolia

ELY-keskukselta lausunto Pietarsaaren Alholman bioetanolitehtaan ympäristövaikutusten arvioinnista

17.10.2017 08:21 - Marja Ollakka

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon bioetanolitehtaan ympäristövaikutusten arvioinnista.

Pietarsaareen Alholman teollisuusalueelle on suunnitteilla bioetanolitehdas, jossa voidaan tuottaa 50 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa.

Hankkeesta on ollut käynnissä lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointimenettely. Hankevastaava St1 Renewable Energy Oy on laatinut hankkeesta YVA-lain mukaisen arviointiselostuksen, jossa on esitetty tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvioitu niiden ympäristövaikutuksia. Selostus on ollut nähtävillä 13.6. – 11.8.2017.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut selostuksesta yhteysviranomaisen lausunnon. Siinä todetaan, että laadittu ympäristövaikutusten arviointiselostus täyttää ympäristövaikutusten arviointia koskevan lainsäädännön mukaiset vaatimukset, kun vaikutusten arviointia täydennetään raaka-aineena käytettävän kierrätyspuun sekä tuotannosta syntyvien sivutuotteiden ja jätepuun määrää koskevilla tiedoilla sekä huomioidaan yhteysviranomainen lausunnossa todetut muut täydennystarpeet.

Yhteysviranomainen edellyttää, että hankkeen jatkotyössä huomioidaan erityisesti hankkeen ilma- ja melupäästöjen ehkäisemiseksi esitetyt toimenpiteet.

Hankkeesta aiheutuvan vesistökuormituksen ehkäisemiseksi jätevesien puhdistusmenetelmien valintaan ja mahdollisimman tehokkaaseen typen poiston esikäsittelyyn tulee myös kiinnittää erityistä huomiota. Kalaston osalta jatkotyöskentelyssä tulee huomioida hankkeen vaikutukset myös muihin kuin ravinnekuormituksen lisäyksestä hyötyviin kalalajeihin.

Maankäytön osalta tulee huomioida pistoraiteen alueelle tehtävät ratalain mukaiset toimenpiteet ja tarvittavat asemakaavan muutosprosessit.

Kemikaalien varastointi ja käsittely tulee suunnitella niin, että kemikaaleja ei pääse vuototilanteissakaan maaperään tai pohjaveteen. Mikäli vaarallisia aineita kuljetetaan rautateitse, lisääntyvästä liikenteestä tulee tehdä tarvittavat riskinarvioinnit.

Kilpailut

Uusimmat