Kuva: Jussi Häkkilä

Matalasuhdanne näkyy työttömien ja avointen työpaikkojen määrissä Pohjois-Pohjanmaalla

21.11.2023 12:34 - Marja Ollakka

Heikentyvä talous ja kysynnän väheneminen näkyvät Pohjois-Pohjanmaalla työttömyyden lisäyksenä ja avointen työpaikkojen määrän laskuna.

Lokakuun lopussa maakunnassa oli 20 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten (+17,8 %). Syyskuusta työttömien määrä nousi 550 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 150. Moni työnantaja käyttää määräaikaisia lomautuksia heikkenevässä suhdanteessa. Syyskuun lopusta lomautettujen määrä nousi yli 400 hengellä. Erityisesti miesten tilanne on heikentynyt naisiin verrattuna: viimeaikaiset lomautukset ovat kohdistuneet suuresti miesvaltaisiin tehtäviin ja varsinkin rakentamisen aloille.

Maakunnan työttömyysaste oli lokakuun lopussa 10,9 % ja koko maassa se oli 9,7 %. Maakunnan sisällä alhaisin työttömyysaste oli Ylivieskan seutukunnassa (8,3 %). Kunnittain tarkasteltuna työttömyysaste oli matalin Reisjärvellä (6,2 %) ja korkein Pudasjärvellä (14,8 %). Oulun työttömyysaste oli 12,1 %. Työttömien määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna kaikissa kunnissa, suhteellisesti eniten Pyhännällä (+274 %) sekä Lumijoella (+74 %). Pyhännän lisäystä selittää taloteollisuuden vaikeudet.

Kilpailut

Uusimmat