Kuva: Mika Kuki

Suuri osa kokee vesivahingot huolestuttavaksi vahinkoriskiksi - vakuutusyhtiö opastaa energiasäästäjiä lämpötilavaihtelujen vaaroista

14.09.2022 09:27 - Mika Kuki

Vuodot ja muut vesivahingot koetaan lähes yhtä huolestuttaviksi vahinkoriskeiksi kuin tulipalot.

Merkittävä osa pohjois- ja keskipohjalaisista on huolissaan vuotovahingoista. 40% kokee vuodot ja muut vesivahingot itseä huolestuttavaksi vahinkoriskiksi, selviää LähiTapiolan kyselystä. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 170 miljoonan euron arvosta vuotovahinkoja. Kallis energian hinta houkuttaa säästämään rakennusten lämmityksestä, mutta samalla putkirikot voivat lisääntyä suurissa lämpötilan laskuissa. Vahinkotilastojen mukaan vuotovahingot lisääntyvät tyypillisesti talven kylminä kuukausina. Pakkanen ja nopeat lämpötilan muutokset laittavat käyttö- ja viemäriputket koville. Usein putkirikko tapahtuu ja vuoto saa alkunsa, kun jää lämpölaajenee pakkasen lauhtuessa.

LähiTapiolan teettämä Arjen katsaus -kyselytutkimus toteutettiin alkuvuodesta Kantar TNS:n toimesta. Pohjoisesta vastaajia oli 340. Kaikkiaan vastaajia oli 5 796 suomalaista.

Kylmyys lisää putkirikon riskiä – muista rakennuksissa peruslämpö

Kallistuneet sähkö- ja muut lämmityskustannukset saavat monet nyt miettimään lämmityksestä säästämistä. Siinä missä asuintilojen lämpötilan lasku muutamalla asteella on hyvä energiansäästökeino, suuremmissa lämpötilan laskuissa on hyvä muistaa myös vesivahingon riski.

- Jos yleensä lämpimänä pidetyn mökin tai varastorakennuksen jättää nyt talveksi kylmilleen, tulee katkaista rakennuksen vedet ja tyhjentää putkisto talveksi. Tämä ehkäisee jäätymisvahinkoja, jos mökillä ei käydä pitkään aikaan, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.

Erityistä huomioita kannattaa kotonakin kiinnittää ulkoseinän läheisyydessä oleviin putkiin. Rakennuksessa tulisi koko ajan pitää riittävä peruslämpö, jotta jäätymisiltä vältytään. Lämpimän ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi pitämällä väliovia auki tai siirtämällä kalusteita seiniin koteloitujen putkien edestä.

- Vakuutuksesta korvataan kyllä äkillisen putkirikon aiheuttamia vesivahinkoja, mutta on hyvä muistaa, että vuodon sattuessa koti voi olla pitkään asuinkelvoton ja vaatia isoja remontteja. Siksi säästökohteita hakiessa kannattaa miettiä kokonaiskuvaa. Riittävä lämmitys ja ilmankierto ehkäisevät kotona niin putkirikkoja kuin kosteuden kertymistä, Herva jatkaa.

(kuva: LähTapiola)

Kilpailut

Uusimmat