Kuva: Shutterstock

Pohjois-Pohjanmaan suositukset epidemian hillitsemiseksi ennallaan - valmistelussa muutoksia jäljitys- ja testauskäytäntöihin

11.01.2022 16:48 - Marja Ollakka

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta tiistaina 11.1.

Ryhmä totesi tilanteen jatkuvan edelleen vakavana, minkä vuoksi alueella voimalla olevat suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan.

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian leviämisalue, ja niin tartuntamäärät kuin ilmaantuvuuskin ovat alueella korkeita. Vaikka sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrä on säilynyt viime viikkoina pääpiirteittäin tasaisena, odotetaan myös vuodeosastohoitoa vaativien tautitapausten lisääntyvän omikron-virusvariantin leviämisen myötä. Vaikka variantti ei nykytiedon valossa aiheuta aiempaa vaikeampaa taudinkuvaa, tartuntamäärien lisääntyessä myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa.

Etäkoulua tai lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistuvia rajoituksia ei tällä hetkellä ole Pohjois-Pohjanmaalla suunnitteilla. Sen sijaan koordinaatioryhmä muistuttaa, että rokotekattavuuden nostaminen on edelleen keskeinen keino alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. Alueella on yhä suuri määrä ihmisiä ilman rokotusten antamaa suojaa, mikä aiheuttaa edelleen riskin terveydenhuollon kuormitukselle.

Myös alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia esimerkiksi yksityistilaisuuksien järjestämisestä, maskien käytöstä ja etätyöstä sekä korona-ajan yleisistä hygieniakäytännöistä on edelleen tärkeää noudattaa.

Kuten pääkaupunkiseudulla, myös Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen jäljitys on monin paikoin ruuhkautunutta. Alueella onkin valmistelussa muutoksia jäljitys- ja testauskäytäntöihin, jotta terveydenhuollon resursseja saadaan kohdennettua vaikuttavasti potilaiden hoitamiseen ja rokotuksiin. Valmisteilla olevan ohjeen mukaan tavallisissa flunssaoireissa ei esimerkiksi tarvitsisi poikkeustapauksia lukuun ottamatta hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiin. Testaus- ja karanteenikäytäntöjen muutoksista tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Kilpailut

Uusimmat