Kuva: Jussi Häkkilä

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa

03.11.2021 13:00 - Joonas Hepola

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 3.11.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia.

Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella ja alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksien järjestäjien tulee harkita tapahtuman tarpeellisuutta kriittisesti.

Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 112 uutta koronavirustartuntaa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 269 / 100 000. Näytteenottomäärät koronatestauksessa ovat kasvussa ja viime viikolla otettiin yhteensä n. 2000 koronatestiä, joista 5,5 % oli positiivisia. Todetuista tartunnoista pystytään jäljittämään 84 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa. Tartunnat leviävät tällä hetkellä etenkin lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan. Tartuntoja esiintyy eniten alle 10-vuotiailla sekä 10-19-vuotiaiden ikäryhmässä. Kolmannes tartunnoista esiintyy 30-49-vuotiailla. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Tartunnanlähteinä ovat olleet myös työpaikat ja koulut.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan, mutta rajoitusten ja suositusten laajentamisen tarvetta arvioidaan edelleen.

Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksia tulisi järjestää alueella vain tarkan harkinnan mukaan. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla. Yleisötilaisuuksissa tulee huomioida koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset ja kiinnittää erityistä huomiota tilan kokoon suhteessa osallistujien määrään, jotta riittävät turvavälit voidaan taata. Suositus on, että käytössä olisi vain puolet asiakaspaikoista. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa järjestäjän tulee laatia kirjallinen suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi ja se tulee toimittaa Soiten infektioiden torjuntayksikköön.

Kilpailut

Uusimmat