Ravustus alkaa ensi viikolla

16.07.2021 09:35 - Jussi Häkkilä

Rapututkija Japo Jussilaa Itä-Suomen yliopistosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Ravustuskausi käynnistyy ensi viikon keskiviikkona kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Viime kesän arvioidaan olleen hyvä ravun kasvun kannalta ja viime kuun aikana vauhdilla lämmenneet vedet mahdollistavat ravuille aikaisen kuorenvaihdon ja ennakoivat hyviä saaliita heti kauden alussa. Tosin helteiden jatkuessa pitkään rapujen aktiivisuus voi heiketä liian lämpimän veden vuoksi. Suomen vuotuinen rapusaalis oli viime vuosikymmenellä 3-5 miljoonaa yksilöä. Tuottoisimmat täplärapuvedet sijaitsevat Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Jokirapusaalis painottuu Itä- ja Keski-Suomeen.
Rapurutto ja täpläravun leviäminen on suurin uhka erittäin uhanalaiselle jokiravulle. Jokainen ravustaja voi toimillaan ehkäistä rapuruton leviämistä desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien väillä tai toiseen vesistöön. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee niitä pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä.

Lisäksi tulee muistaa, että rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Täplärapu levittää rapuruttoa ja siksi sitä ei saa missään tapauksessa siirtää vesistöstä toiseen tai istuttaa vesistöihin. Myös jokirapujen istuttaminen vaatii aina luvan.


Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa ja 18-64-vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Lisäksi merrat tulee merkitä.

Lue myös: Taivalkosken Kylmäluoma avataan kalastukselle -osa mökeistä ja reitit pysyvät kiinni

Kilpailut

Uusimmat