Kuva: Fotolia

Raahen saaristossa raivataan elintilaa uhanalaisille lajeille ja linnuille

29.06.2021 08:14 - Minna Kuosmanen

Raahen saaristossa jatketaan tänä kesänä kunnostusraivauksia. Saaristo on sekä luontoarvoiltaan että linnustoltaan arvokasta aluetta, ja umpeen kasvaminen kaventaa lajien elintilaa ja uhkaa lintujen pesintää. Työt ovat osa Rannikko-LIFE -hanketta ja ne toteutetaan Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Raahen kaupungin yhteistyönä.

Raivausten piirissä on yhteensä 16 saarta ja lintuluotoa. Isommilla saarilla poistetaan pusikoita ja nuorta puustoa, kun taas suurempia puita säästetään. Kun avoimia elinympäristöjä palautetaan, saarten eliölajit saavat lisää elintilaa. Raahen saaristosta löytyy useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja sekä arvokkaita luontotyyppejä, kuten uhanalaisiin perinnebiotooppeihin kuuluvia ketoja ja niittyjä. 

Lintuluodot raivataan kokonaan avoimiksi. Maannousun ja Perämeren rehevöitymisen myötä lintuluodot kasvavat umpeen, jolloin lintujen pesäpaikat katoavat ja ne joutuvat tekemään pesänsä tyrskyrajan alapuolelle kesämyrskyjen armoille. Raahen saaristossa on erityisen runsas pesivä vesi- ja rantalinnusto. 

Työt jakautuvat usealle vuodelle. Tämän kesän työt aloitettiin kesäkuun alkupuolella ja ne jatkuvat pitkälle syksyyn.

Kilpailut

Uusimmat