Uroteko-palkinto utajärveläiselle Janne Ämmänpäälle ja muhoslaiselle Jouni Ämmänpäälle

11.05.2021 15:46 - Marja Ollakka

Ari Kettukankaan jutettavana Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos huomioi Uroteko-palkinnolla veljekset Janne ja Jouni Ämmänpään, jotka ansiokkaalla toiminnallaan ja myös oman turvallisuutensa vaarantaen pelastivat henkilön omakotitalon tulipalosta Muhoksen Riihikylällä 2.3.2021.

Omakotitalon tulipalo syttyi 2.3.2021 keskipäivällä asunnon kuivausrummusta. Janne ja Jouni Ämmänpää olivat työmatkalla, kun huomasivat tulipalon voimakkaasta savunmuodostuksesta. Talon pihaan päästyään huomasivat, että ulko-ovi oli auki ja talon sisätilat osin tulessa. Savunmuodostus asunnon sisältä ja kattorakenteista oli voimakasta. Toinen veljeksistä soitti hätäpuhelun samalla kun toinen lähti sisälle katsomaan, onko asunnossa ketään. Sisällä talon iäkäs asukas yritti vielä palon sammuttamista ymmärtämättä sitä, että palo oli jo aivan liian suuri alkusammutusvälineillä sammutettavaksi. Voimakkaasta palosta piittaamatta veljekset saivat yhdessä pelastettua vanhuksen ulos rakennuksesta. Pian tämän jälkeen rakennuksen sisätilat olivat täysin tulessa.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan Janne ja Jouni Ämmänpään toiminnassa on ollut kyse uroteosta, joka tarkoittaa erityisen hyvää rohkeutta vaatinutta suoritusta.

Uroteko-palkinnon on suunnitellut iiläinen kuvataiteilija Sanna Koivisto. Teoksessa liekki sydämen ympärillä kuvastuu elämää uhkaavana tekijänä ja itse kullankeltainen sydän välittämisenä, jota Janne ja Jouni Ämmänpää osoittivat toiminnallaan tulipalossa 2.3.2021.

Uroteko-palkinto on Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen vuonna 2014 perustama palkinto, jolla voidaan huomioida onnettomuus- ja vaaratilanteissa erityisen ansiokkaasti ja uhrautuvasti toimineita henkilöitä. Palkittava on lähtökohtaisesti maallikkoauttaja, jolla ei ole pelastusalan ammattikoulutusta eikä työkokemusta pelastustoiminnasta. Uroteko-palkinto luovutettiin nyt viidennen kerran.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin

Kilpailut

Uusimmat