Naisten uniapnea jää usein huomaamatta

16.03.2021 12:43 - Jussi Häkkilä

Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolannetta haastattelee Jussi Häkkilä.

Hengitysliitto nostaa esille huomenna vietettävänä kansallisena uniapneapäivänä uniapnean tunnistamisen merkityksen, sillä se on edelleen alidiagnosoitu sairaus. Naisten uniapnea jää usein huomaamatta. Sukupuolella on väliä uniapnean synnyssä, oireilussa, toteamisessa ja hoidossa. Kyseessä on sairaus, joka lisääntyy selvästi iän mukana. Lisäksi painoindeksin nousu vaikuttaa uniapnean vaikeusasteeseen.
Vaikka naiset kertovat tyypillisistä uniapneaoireista, he eivät pääse tutkimuksiin yhtä usein kuin miehet. Unirekisteröinnissäkin sukupuoli vaikuttaa moniin tutkimustuloksiin merkittävästi. Miehillä diagnosoidaan enemmän uniapneaa ja he saavat useammin CPAP- tai jotain muuta hoitoa. Naiset ovat edelleen alidiagnosoituja ja alihoidettuja uniapnean osalta, vaikka he hyötyisivätkin hoidosta yhtä paljon kuin miehet. Naisten oireet tulkitaan usein vaihdevuosivaivoiksi. Anatomiset erot selittävät osin sukupuolten välistä eroa sairastua uniapneaan. Naisia suojaavat ylähengitysteiden vähäisempi kokoonpainumistaipumus, ylipainon jakautuminen usein enemmän lantion kuin vyötärön alueelle sekä naishormoni. Toisaalta monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymä lisää naisten riskiä sairastua. Ainakin 300 000:n suomalaisen on arvioitu sairastavan uniapneaa.

Lue myös: Oululainen terveysteknologiayhtiö Nukute sai tuotteelleen lääkintälaitehyväksynnän – uniapnean mittauslaite lanseerataan Euroopan markkinoille

Kilpailut

Uusimmat