Kuva: Oulun kaupunki

Oulun kaupunki myi Sanginjoen monikäyttömetsän Koneen Säätiölle – toiveena on, että Sanginjoen alueesta tulee kansallispuisto

19.01.2021 06:33 - Paavo Törmi

Oulun kaupunginhallitus päätti eilen, että kaupunki myy Sanginjoen monikäyttömetsän alueen Koneen Säätiölle 4.200.000 euron kauppahinnalla. Kaupanteon jälkeen Koneen Säätiö lahjoittaa alueen korvauksetta Suomen valtiolle suojelutarkoituksessa. Valtio on ilmoittanut suojelevansa alueen. Koneen Säätiön erityisenä toiveena on, että Suomen valtio perustaa alueelle kansallispuiston.

Sanginjoen monikäyttömetsä eli nyt Koneen Säätiölle myyty alue on noin 1440 hehtaarin kokoinen alue. Alueella on lisäksi jo olemassa Isokankaan ja Asmonkorven suojelualueet. Sanginjoen ulkometsä muodostaa yhteensä noin 2500 hehtaarin metsäalueen, joka sijaitsee 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alue on mäntymetsää ja kangasta, ja Sanginjoella kasvaa erityisen paljon kuusia. Oulu sai ulkometsän lahjana Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605.

Kauppakirjaan on kirjattu ehdot rasitteista, käyttöoikeuksien supistuksista, alueen vuokrasopimuksista, yhteistyöstä alueen retkeilyreitistöjen toteuttamisessa ja suunnittelussa ja käyttöoikeudesta kalastuksenhoitoa varten Sanginjokeen liittyvillä alueilla. Ostaja ja seuraava myytävän kohteen omistaja on velvollinen maksamaan kaupungille sopimussakkoa miljoona euroa , mikäli ostettavaa aluetta ei käytetä suojelu- ja virkistystarkoituksiin. Sopimussakon peruste syntyisi sillä hetkellä, jos alueella ryhdytään metsänhoito- tai käyttötoimenpiteisiin puuntuotannollisessa tarkoituksessa.

Lisäksi Koneen Säätiö on sitoutunut edistämään ja rahoittamaan Loppulan rakennuksen kunnostamista 345.000 eurolla Loppulan Ystävät ry:lle, mikäli kaupunki päättää myydä rakennukset Loppulan Ystävät ry:lle ja vuokrata rakennusten rakennuspaikan.

Kilpailut

Uusimmat