Anne Sipola toimii tyttärensä omaishoitajana – "Sydämestähän tätä hommaa tehdään"

23.11.2020 15:25 - Nelli Salomäki

Tällä viikolla vietetään Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. Anne Sipola on toiminut tyttärensä Ninnin omaishoitajana 17 vuotta.

Sipola on vuosien varrella ollut välillä päivät töissä ja välillä kokonaan kotona hoitamassa tytärtään. Viimeisen vuoden ajan hän on keskittynyt täysipäiväisesti tyttärensä hoitamiseen. Tämänhetkiseen ratkaisuun Sipola päätyi, koska Pyhäjoen kunnalla ei ollut tarjolla hoitopaikkaa Ninnille, ja lähin hoitopaikka olisi löytynyt Raahesta. Sipola koki, että edestakainen kulkeminen Raahen ja Pyhäjoen välillä olisi ollut hänen tyttärelleen liian raskasta.

Ninni on koko elämänsä ajan ollut erityisen infektioherkkä, joten perheessä on totuttu väistelemään tauteja. Korona-aikana suurin muutos on ollut se, ettei Sipola käy enää kaupassa. Hän tilaa ostokset etukäteen ja käy noutamassa ne kaupan takaovelta.

Koronan myötä myös sosiaaliset suhteet ovat kärsineet, sillä perheen luona ei voi käydä ollenkaan kylässä, eivätkä he itsekään vieraile muiden luona. Sipolan mukaan esimerkiksi videopuheluiden avulla on kuitenkin pystytty hieman korvaamaan ihmisten näkemistä.

Uusimmat