Kuva: Fotolia

Pohjois-Pohjanmaan ilmastopäästöt kasvoivat prosentin vuonna 2018

17.06.2020 09:31 - Paavo Törmi

Pohjois-Pohjanmaan ilmastopäästöt kasvoivat Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tuoreen laskelman mukaan 1 prosentin vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna. Liikenteen ja maatalouden päästöt pysyivät keskimäärin vuoden 2017 tasolla, mutta sähköntuotannon päästöt kasvoivat. Kuntien välillä on Pohjois-Pohjanmaalla kuitenkin suuria eroja päästöjen jakautumisessa eri sektoreille ja niiden kehityksessä.

Pidemmällä aikavälillä päästöt ovat vähentyneet lähes kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa. Tarkastelujaksolla 2005-2018 keskimääräinen muutos on ollut -16 prosenttia. Kuntien päästöjä ovat vähentäneet merkittävästi öljylämmityksen korvaaminen muilla lämmitysmuodoilla, teollisuuden ja jätteiden käsittelyn päästöjen väheneminen sekä tuulivoiman rakentaminen. Tuulivoiman päästökompensaatio Pohjois-Pohjanmaalla on 14 vuoden tarkastelujaksolla kasvanut noin 25-kertaiseksi. Myös sähkön päästöt ovat aikajaksolla pienentyneet puhtaamman sähkön tuotantotavan seurauksena.

SYKE on laskenut ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille yhdenmukaisella laskentamenetelmällä. Helmikuussa julkaistun ALas-laskentamallin (ALas 1.0) tulokset päivitettiin nyt vuosille 2005–2018.

Vuonna 2018 eniten päästöjä Pohjois-Pohjanmaalla aiheutui maataloudesta (29 %), tieliikenteestä (22 %), kaukolämmöstä (14 %) ja sähkönkulutuksesta (lämmitys- ja kulutussähkö yhteensä 11 %).

Lue myös: VisitOulu avaa matkailijoille ja paikallisille Elämysten olohuoneen

Kilpailut

Uusimmat