Kuva: Ari Kettukangas

Kuusamon seudulla tulvahuippu tällä viikolla, Iijoen tulvat laskussa

02.06.2020 14:02 - Marja Ollakka

Kuusamon seudulla järvien tulvahuiput saavutetaan tämän viikon aikana tai seuraavan viikon alussa, koska lumet ovat sulaneet lähes kokonaan. Tulvahuiput nousevat pääosin vuoden 2015 tasolle tai hiukan sitä alemmas. Oulankajoen suuri virtaama on aiheuttanut tulvimista, minkä vuoksi Karhunkierros on poikki ainakin tämän viikon perjantaihin asti. Iijoen vesistöalueella tulvatilanne helpottaa.

Iijoen vesistöalueen lumet ovat lähes kokonaan sulaneet. Virtaamat Iijoen pääuomassa ja sivujoissa ovat kääntyneet laskuun. Pudasjärvellä vedenkorkeus kävi 110,1 m korkeuden yläpuolella, minkä takia vapaa-ajan asuntoja on saattanut kastua.  

Jongunjärven pinta on kääntynyt laskuun viikonlopun aikana. Pinnankorkeuden laskun myötä veden virtaus Länsirannantien ylitse vähenee. Ennustemallin mukaan ylivirtauksen pitäisi loppua viikonloppuun mennessä. Tämän jälkeen tiet kunnostetaan, minkä jälkeen ne voidaan ottaa käyttöön.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on valmistautunut yhteistyössä kuntien ja mm. pelastusviranomaisen kanssa poikkeuksellisiin kevättulviin. ELY-keskus seuraa vesitilanteen kehittymistä.

Lue myös: Lapin joet ja järvet vettä tulvillaan

Kilpailut

Uusimmat