Kuva: Ari Kettukangas

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus: Lapin tulvatilanne kiihtyy

29.05.2020 17:30 - Marja Ollakka

Jokien virtaamat ovat eri puolilla Lappia poikkeuksellisen korkealla, ja ennustetut suurtulvat näyttävät toteutuvan ensi viikon aikana. Keskimääräisen kevättulvan taso on ylitetty ainakin Rovaniemellä ja Kittilässä.

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus varoittavat, että poikkeuksellisen suuressa tulvatilanteessa vesi voi katkaista tieyhteyksiä ja tulvavahinkoja voi syntyä niilläkin alueilla missä aiemmin tulvavahinkoja ei ole ollut. Mikäli ensi viikolla ennustetut sateet toteutuvat suurina, voi tilanne vaikeutua entisestään.

Kittilässä Ounasjoen tulvan korkeus on lähestymässä vahinkorajaa ja veden arvioidaan nousevan vielä noin metrin. Tulvan suuruus on hyvin lähellä vuoden 2005 suurtulvaa. Virtaaman arvioidaan nousevan 1100 m3/s tason tuntumaan. Kittilässä tärkeät kohteet ja asuinrakennukset on saatu suojattua, mutta vahinkoja voi syntyä muille rakennuksille ja mökeille.

Rovaniemellä Kemijoen virtaamat ovat kasvaneet muutamassa päivässä ja virtaama Valajaskosken havaintoasemalla on nyt noin 3500 m3/s. Vedenkorkeus Lainaan havaintoasemalla on lähellä vahinkorajaa ja sen arvioidaan nousevan vielä noin 30 - 50 cm. Tulvan suuruus on hyvin lähellä samaa tasoa kuin vuosien 1973 ja 1993 tulvissa. Vuoden 1993 tulvan tason ylittyminen pyritään estämään Kemijärven säännöstelyn avulla.

Sekä Kittilässä että Rovaniemellä tulvan arvioidaan kestävän poikkeuksellisen pitkään. Vesi voi pysyä korkealla lähes viikon ajan, mikä voi aiheuttaa haasteita tilapäisten tulvasuojausten kestävyyteen. Tulva on suurimmillaan ensi viikon alussa tai viikon puolivälin vaiheilla.

Ivalojoen virtaamat ovat kasvaneet ennustettua nopeammin. Tulvahuipun arvioidaan olevan jo viikonvaihteessa tai heti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on nyt Pajakosken havaintoasemalla noin 700 m3/s suuruista virtaamaa ja sen arvioidaan nousevan noin 1000 kuutiometriin sekunnissa, joka on hyvin lähellä vuoden 2005 tulvan virtaaman tasoa. Ivalon keskustassa tulva pysynee tulvapenkereiden tason alapuolella, mutta vahinkoja voi syntyä penkereiden ulkopuolella.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan ensi viikon loppupuolella tai kesäkuun toisen viikon alussa. Virtaamat ovat kasvaneet jo yli keskimääräisen kevättulvan tason ja niiden ennustetaan kasvavan lähelle ennätyslukemia. Vedenkorkeuden arvioidaan nousevan vielä reilun metrin nykyistä korkeammalle. Näillä näkymin Tornionjoen vedenpinta jää Torniossa ja Pellossa tulvapenkereiden alapuolelle, mutta pengerrettyjen alueiden ulkopuolella voi syntyä jonkin verran vahinkoja. Myös Muonionjoella tulvaennusteet ovat poikkeuksellisen suuret ja tulvan arvioidaan nousevan vuoden 1968 ennätystulvan tuntumaan. Muonion alueelle on vaarassa syntyä tulvavahinkoja, jos vesi nousee vuoden 1968 tulvan tasolle.

Lue myös: Lapin ELY-keskus varautuu tulvaan tiestöllä

Kilpailut

Uusimmat