Kuva: Shutterstock

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri aloittaa yt-menettelyn töiden uudelleen organisoimiseksi

06.05.2020 16:42 - Marja Ollakka

Hallituksen asettamien rajoittamistoimenpiteiden myötä koronaepidemian ensimmäinen huippu jäi Pohjois-Pohjanmaalla matalaksi. Rajoitteiden asteittainen purkaminen pitää epidemian hallinnassa, mutta samalla sen kesto pitenee, mikä puolestaan voi aiheuttaa muutoksia sairaalan toimintaan pitkäksikin aikaa. Jotta henkilöstöresurssia voidaan kohdentaa joustavasti epidemian edetessä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä aloitetaan yhteistoimintamenettely.

Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla vasta alussa. Maakunnassa on todettu yhteensä 129 koronatartuntaa ja OYS:ssa sairaalahoidossa on ollut kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä potilasta. Alkuvaiheen jälkeen sairaalahoitoa vaativien potilaiden lukumäärä on hiljalleen vähentynyt ja tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on vain muutamia sairaalahoitoa vaativia potilaita. Epidemia ei kuitenkaan ole väistynyt ja koronatartunnat tulevat todennäköisesti lisääntymään rajoittamistoimenpiteiden poistamisen ja liikkuvuuden kasvamisen myötä..

Keskeinen tavoite koronavalmiuden lisäksi on elektiivisen eli kiireettömän hoidon varmistaminen, sillä kiireettömien hoitojen siirtyminen merkitsee kasvavia jonoja, hoidon viivästymistä ja pahimmassa tapauksessa potilaan tilan huononemista. Tämän vuoksi vastaanotoille on tärkeää saapua myös koronaepidemian aikana - vastaanottoaika ei suositella perumaan omatoimisesti, sillä sairaalaan on turvallista saapua.

Sairaanhoitopiirissä aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut koronavirusepidemiasta johtuvista, henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavista muutoksista työn organisoinnissa ja muissa työjärjestelyissä. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko henkilöstöä.

Korvaavia töitä järjestetään ensisijaisesti osaamisen mukaisesti. Muita korvaavia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi työaikapankissa olevat vapaat, säästölomat, aktiivivapaat ja lomarahanvaihtovapaat sekä palkattomat virka- ja työvapaat.

Yhteistoimintaneuvottelut eivät tässä vaiheessa koske henkilöstön irtisanomista tai lomauttamista.

Lue myös: Kesän rippikoulut toteutetaan Oulussa päivärippikouluina

Kilpailut

Uusimmat