Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa käsittelyssä viime vuonna 283 terveydenhuollon kantelua

06.05.2020 16:16 - Marja Ollakka

Vuonna 2019 Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa käsiteltiin 283 terveydenhuollon kantelua. Selvityksiä ja lausuntoja kanteluihin liittyen pyydettiin 128 (45 %) terveydenhuollon organisaatiolta tai ammattihenkilöltä. Muistutuksena käsiteltäväksi terveydenhuollon yksikköön siirrettiin 21 % (60) kanteluista. Tutkimatta jätettiin 17 % (47) kanteluista.

Ratkaistuista kanteluista 197 kohdistui lääkäreihin, 41 hoitohenkilökuntaan ja 5 hammaslääkäreihin.

Aluehallintovirasto katsoi, että toiminnassa ei ollut moitittavaa 101 tapauksessa. Terveydenhuollon ammattihenkilön tai organisaation toimintaan liittyi 59 asiaa. Niistä 30 tapauksessa virasto ilmaisi käsityksensä siitä, miten asia pitää hoitaa asianmukaisesti. 29 tapauksessa kiinnitetiin huomiota siihen, että tulevaisuudessa kyseisen laisessa asiassa toimittaisiin lainmukaisesti ja muutoin asianmukaisesti. Yhtään huomautusta ei annettu.

Lainvastaisesti toimineelle voidaan antaa myös huomautus vastaisen varalle, etteivät todetut virheellisyydet toistuisi. Huomautus on vahvempi ohjauskeino kuin huomion kiinnittäminen tai käsityksen ilmaiseminen.

Kanteluratkaisu kohdistui yksityiseen terveydenhuollon palvelujen tuottajaan 30 tapauksessa. Yksittäiseen terveydenhuollon ammattihenkilöön 98 tapauksessa.

Yksi suun terveydenhuoltoon liittyvä asia otettiin takaisin aluehallintoviraston käsiteltäväksi. Asia oli siirretty kantelun kohteena olevalle organisaatiolle käsiteltäväksi muistutuksena. Organisaatio laati potilaslain mukaisen muistutusvastauksen asiasta, joka lähetettiin myös aluehallintovirastolle. Vastauksen pohjalta asia otettiin käsiteltäväksi aluehallintovirastossa.

Aluehallintovirasto ratkaisi 28 vankiterveydenhuoltoon ja viisi puolustusvoimien terveydenhuoltoon liittyvää kantelua vuonna 2019. Näistä

15 kantelua siirrettiin käsiteltäväksi terveydenhuollon muistutuksena organisaatioon, johon kantelu kohdistui. Hallinnollista ohjausta annettiin kuudessa tapauksessa huomion kiinnittämisenä tai käsityksen ilmaisemisena.

Kantelujen määrä on laskenut vankiterveydenhuollossa organisaation toiminnan kehittämisen ja omavalvontatyön kehittämisen seurauksena. Puolustusvoimien terveydenhuollon toiminnasta tehdään vuosittain niukasti kanteluja ja muistutuksia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto hoitaa vankiterveydenhuollon ja puolustusvoimien terveydenhuollon valvontaa koko Suomen alueella.

Kilpailut

Uusimmat