Kuva: Ari Kettukangas

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaa varautumaan tavanomaista suurempiin tulviin Iijoen ja Kuivajoen vesistöalueilla

17.04.2020 14:56 - Marja Ollakka

Oulun pohjoispuolisilla vesistöalueilla lunta on huomattavasti keskimääräistä enemmän.  Tulva Ii- ja Kuivajoella tulee olemaan todennäköisesti keskimääräistä suurempi.

Tulvavaara koskee myös ko. jokien sivujokia ja muita vesistöjä. Kuivajoen vesistöalueella mahdollisuus suuriin vedenkorkeuksiin koskee myös Oijärveä ja Kivijokea. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaakin tulvariskialueilla varautumaan tavanomaista suurempiin tulviin mm. varautumalla omatoimiseen kiinteistöjen suojaamiseen ja poistamalla tulvavaara-alueilta irtotavarat.

Iijoen virtaama ja valuma-alueen lumen vesiarvo on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri. Iijoella lumen sulaminen alkaa nostaa vedenpintoja ennusteiden mukaan huhtikuun puolivälin jälkeen ja tulvahuippu ajoittuu toukokuun puolivälin jälkeen. Ii- ja Kuivajoella on mahdollisuus ennätystulvaan. Pudasjärvellä tämän hetken ennusteen mukaan tulva nousee lähes vuoden 1982 tulvan tasolle tai voi jopa ylittää sen.  Pudasjärven kunnan kanssa on aloitettu säännöllinen yhteydenpito tulviin varautumisessa ja ennakoivia tulvantorjuntatoimia.

Kiiminkijoella tulvasta ennustetaan keskimääräistä.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla Kala-, Pyhä-, Siika-, Patti- ja Temmesjoella kevättulva jää todennäköisesti keskimääräistä selvästi pienemmäksi. Lumet ovat näillä alueilla osittain sulaneet talven aikana ja lumen vesiarvot ovat ajankohtaan nähden pienet.

Pohjois-Pohjanmaalla jokijäiden vahvuudet ovat tavanomaista pienemmät. Jääpatoja ennustetaan muodostuvan keskimääräistä vähemmän.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa vesitilannetta ja on valmistautunut poikkeuksellisiin kevättulviin.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus suosittelee kansalaisia valmistautumaan omien kiinteistöjensä suojaamiseen erityisesti Ii-, Kivi- ja Kuivajoen sekä Oijärven tulvaherkillä alueilla.

Lue myös: Kemin edustan railosta varoitetaan jäällä liikkuvia

Kilpailut

Uusimmat