Kuva: Shutterstock

Hintan vesilaitoksen laajennussuunnittelma etenee Oulussa

06.11.2019 08:35 - Ari Kettukangas

Yhdyskuntalautakunta on päättänyt käynnistää Oulussa Hintan vesilaitoksen laajennusta koskevan asemakaavan muutoksen ja asettanut sitä koskevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville. Vesilaitoksen laajennuksen rakentaminen alkaa vuonna 2022 ja se valmistuu alkuvuodesta 2023. Hintan vesilaitoksen yhteyteen rakennetaan uusi nykyisentyyppinen laitosyksikkö. Lisäksi rakennetaan uusi puhdasvesiallas ja yhdysvesijohto Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitosten välille sekä myöhemmin varavedentuloallas. Nykyiset kaksi vesilaitosta eivät riitä turvaamaan vedenjakelua kahdestaan.

Yhdyskuntalautakunta on päättänyt käynnistää Oulussa Hintan vesilaitoksen laajennusta koskevan asemakaavan muutoksen ja asettanut sitä koskevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville. Vesilaitoksen laajennuksen rakentaminen alkaa vuonna 2022 ja se valmistuu alkuvuodesta 2023. Hintan vesilaitoksen yhteyteen rakennetaan uusi nykyisentyyppinen laitosyksikkö. Lisäksi rakennetaan uusi puhdasvesiallas ja yhdysvesijohto Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitosten välille sekä myöhemmin varavedentuloallas.
Nykyiset kaksi vesilaitosta eivät riitä turvaamaan vedenjakelua kahdestaan.  Oulun Veden on pystyttävä turvaamaan puhtaan veden riittävyys kaikissa tilanteissa myös häiriötilanteissa. Vedensaannin turvaaminen on Oulun kaupungin talousarviossa arvioitu kaupunkitason riskiksi. Vesilaitoksen laajennus on välttämätöntä, sillä väestöennusteiden mukaan vedenkulutus kasvaa Oulussa vuoteen 2050 mennessä. Uuden laitosyksikön valmistuttua Oulun kaupungin kapasiteetti olisi riittävä. Myöskään nykyisten, vanhenevien laitosten perusparannusta ei voida aloittaa ennen laajennusta, sillä vain lisäkapasiteetti voi turvata riittävän vedentuotannon noin vuoden kestävän saneerauksen aikana. Nykyisellään jompikumpi vesilaitoksista voi olla käyttämättömänä vain kahdeksan tuntia.
Vesilaitoksen laajennuksen vuoksi Oulujoen rannan kolmen tontin rakennukset joudutaan purkamaan ja tontit ottamaan vesilaitoksen käyttöön. Yhdellä tonteista sijaitsee Myllyojan asukastupa, jolle kaupunki selvittää korvaavia tiloja. Oulun kaupunki tulee korvaamaan yksityisille maanomistajille tontin ja rakennusten menetykset.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuspalkinto Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistykselle

Kilpailut

Uusimmat