Itsenäisesti työskentelevä kaivinkone kehitetty Oulun yliopistossa

31.10.2019 12:26 - Jussi Häkkilä

Professori Rauno Heikkilää Oulun yliopiston Rakenteet ja rakentamisteknologia -tutkimusyksiköstä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston rakenteiden ja rakentamisteknologian tutkimusryhmä esitteli tänään tutkimusprojektissaan kehittämänsä itsenäisesti työskentelevän kaivinkoneen. Kone teki töitä ilman kuljettajaa.

Demonstraatiossa esiteltiin kolme erilaista automaattista ohjausmenetelmää. Koneena oli Bobcat E85, jonka liikkuvat osat on anturoitu ja hydrauliikan ohjaukseen on asennettu ohjausjärjestelmä. Silmäksi on asennettu mikropiirille miniatyrisoitu tarkka 3D-laserkeilain.
Ohjaustiedot saadaan digitaalisesta kolmiulotteisesta maastomallista ja suunnittelijan luomasta tietomallista, joista jalostetaan koneohjausmalli ja autonomiseen työskentelyyn tarvittavat työkoneen ja sen kauhan liikeradat. Liikeradat voidaan tämän jälkeen toistaa ilman ihmistä. Kauko-ohjauksessa työkonetta ohjataan turvallisesta paikasta. Menetelmä soveltuu esimerkiksi ihmiselle vaarallisille maarakennustyömaille.

Lue myös: Vuoden tieteentekijä tutkija Nafisa Yeasmin Lapin yliopistosta

Kilpailut

Uusimmat